OLJE OG GASS

Det norske får ikke medhold i Sverdrup-klagen

Retten er eneste mulighet om selskapet vil ta saken videre.

Det norske fikk ikke medhold i sin klage til Kongen i statråd. Nå gjenstår kun rettslige skritt, om selskapet vil ta saken videre. Det har de ennå ikke tatt en beslutning om.
Det norske fikk ikke medhold i sin klage til Kongen i statråd. Nå gjenstår kun rettslige skritt, om selskapet vil ta saken videre. Det har de ennå ikke tatt en beslutning om. Bilde: Statoil
Ina AndersenIna AndersenJournalist
21. des. 2015 - 08:35

Kongen i statsråd har konkludert i klagen fra Det norske oljeselskap på Olje- og energidepartementets fordeling av eierandeler i Johan Sverdrup-feltet.

– I forbindelse med klagebehandlingen har det ikke framkommet noe som foranlediger endring i departementets vedtak, skriver Olje- og energidepartmentet.

Klagen fikk ikke medhold, og vedtaket fattet av Olje- og energidepartementet i juli 2015 vil dermed ikke bli endret. Det Norske har nå ingen videre ankemuligheter. Kongen i statsråd er det høyeste ankenivået.

– Så hvis det er noen videre skritt som kan være aktuelle nå, så er det rettslige skritt, sier Rolf Jarle Brøske, kommunikasjonsdirektør i Det Norske til Teknisk Ukeblad.

– Opp til styret

Men så langt i prosessen har ikke oljeselskapet rukket å komme foreløpig.

– Vi ble kjent med vedtaket sent i går kveld, og har naturlig nok ikke hatt tid til å gå i dybden på hva som ligger i selve vedtaket, i begrunnelsen. Det vil vi nå bruke god tid på å sette oss inn i, påpeker Brøske.

Han påpeker at videre skritt vil være opp til styret i selskapet.

 – Til syvende og sist vil det være styret vårt som tar en avgjørelse på hvilke konsekvenser dette vil få og hvordan vi vil gå videre. Vi vil nå forberede en sak til styret vårt, som vil behandle saken, og ta stilling til hvordan vi skal forholde oss til vedtaket i klagesaken, sier han.

– Hvordan stiller Det Norske seg til at vedtaket fra departementet ble opprettholdt?

– Vi registrerer vedtaket, og har foreløpig ikke har særlig med tid til å kunne gjøre noen vurdering i annen retning enn det, svarer Brøske.

Slik blir fordelingen av eierandelene i Johan Sverdrup. Det norske mener det bør bli tatt større hensyn til en kombinasjon av volum og verdi i reservoaret, ikke bare volum, som ville gitt selskapet en stærre bit av kaken.
Slik blir fordelingen av eierandelene i Johan Sverdrup. Det norske mener det bør bli tatt større hensyn til en kombinasjon av volum og verdi i reservoaret, ikke bare volum, som ville gitt selskapet en stærre bit av kaken.

Fikk en mindre andel

Det norske nektet å godta fordelingen av eierandeler da utbyggingsplanen for feltet ble levert inn til myndighetene i februar i år.

Selskapet mener det bør bli tatt større hensyn til en kombinasjon av volum og verdi i reservoaret, ikke bare volum.

Slik fordeler eierandelene seg i lisensene som utgjør Johan Sverdrup-feltet. Statoil/Montasje: Kjersti Magnussen
De øvrige partnerne i feltet ba derfor Olje- og energidepartementet om å fastsette den endelige fordelingen av forekomstene.

Departementets beslutning endte med å gi Det norske en mindre andel av feltet, enn det forslaget de nektet å godta i februar. Det opprinnelige forslaget ga Det norske en eierandel på 11,8933 prosent. Departementet har nå besluttet at de får en andel på 11,5733.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Endringene i eierandelen utgjør til sammen bare 0,8 prosentpoeng, men på grunn av feltets enorme verdi utgjør det store summer.

Johan Sverdrup er fordelt over tre produksjonslisenser. Her er fordelingen av ressursene. Kjersti Magnussen/Kilde: Arctic Securities
Beregninger Teknisk Ukeblad har gjort, viser at Det norske med departementets avgjørelse mister verdier tilsvarende en halv milliard kroner.

I tillegg til Det norske har også Petoro fått en mindre andel enn i det opprinnelige forslaget. De har gått fra en andel på 17,84 prosent til 17,36.

Vinnerne i OEDs fordeling er Lundin og Maersk, som nå er tildelt en større andel av feltet.

Dermed klaget altså Det norske til Kongen i statsråd, men fikk altså ikke medhold her heller.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.