KRAFT

Det kostet en milliard og ble aldri tatt i bruk. Nå selger Statnett reservegasskraftverket på Tjeldbergodden

Kraftkrisen i Midt-Norge er over.

Statnetts to reservegasskraftverk i Midt-Norge kostet 2,1 milliarder kroner. Nå skal Statnett selge verket på Tjeldbergodden (bildet). Det er uklart hvor mye penger selskapet får igjen.
Statnetts to reservegasskraftverk i Midt-Norge kostet 2,1 milliarder kroner. Nå skal Statnett selge verket på Tjeldbergodden (bildet). Det er uklart hvor mye penger selskapet får igjen.
Øyvind LieØyvind LieJournalist
17. apr. 2015 - 16:52

Frykt for kraftmangel og langvarige ekstrempriser i Midt-Norge gjorde at Statnett bygget reservegasskraftverkene på Tjeldbergodden og Nyhamna, hver med en kapasitet på 150 MW. Den samlede prislappen ble ifølge Statnett 2,1 milliarder kroner.

Kraftverkene sto ferdig i 2009. Siden da opplyser Statnett å ha brukt 170 millioner kroner på å holde dem i beredskap. Kraftverkene er aldri blitt tatt i bruk.

Nå er imidlertid Statnett i ferd med å bygge kraftlinjen mellom Ørskog og Fardal. Den skal etter planen stå klar i 2017.

Da vil det ifølge Statnett ikke lenger være bruk for kraftverkene for å hindre rasjonering, siden risikoen for rasjonering vil være like lav som i resten av landet.

Tjeldbergodden først

Derfor varsler Statnett at de vil sette i gang en prosess for å selge kraftverket på Tjeldbergodden. Ved et salg vil anlegget bli demontert og satt opp et annet sted, høyst sannsynlig i utlandet.

Statnett vil imidlertid vente med å selge gasskraftverket på Nyhamna. Det har nemlig også en funksjon som backup for gassprosesseringsanlegget samme sted.

Statnett er nå i gang med en konseptvalgutredning for å bedre forsyningssikkerheten for gassprosesseringsanlegget på Nyhamna. Da er ett av alternativene å bygge enda en linje til Nyhamna, slik at anlegget får tosidig forsyning.

Da vil det i tilfelle ikke lenger være behov for kraftverket. En eventuell salgsprosess vil ikke settes i gang før dette er avklart, skriver Statnett.

Les også: Samme feil skjedde to ganger: Skylder på Statnett for strømbruddet i Nord-Norge

– Massiv sløsing

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken er svært kritisk til Statnetts gasskrafteventyr i Midt-Norge.

– Her har Statnett malt fanden på veggen da de beskrev kraftkrisen i Midt-Norge for noen år siden. Statnett burde visst bedre. Vi var blant dem som sa at det ikke er hold i påstanden deres om kraftkrise. Det har vært en massiv sløsing av penger, sier Haltbrekken til Teknisk Ukeblad.

Han mener pengene heller burde vært brukt til å gi folk i Trøndelag og i Møre og Romsdal støtte til energieffektivisering.

– Vi regnet ut at for de mobile gasskraftverkene kunne hver husstand i de tre midtnorske fylkene fått dekket halvparten av investeringskostnaden for en luft til luft-varmepumpe. Det ville gitt effekt på kraftsituasjonen. Disse mobile forurensningsbombene har ikke gitt noen som helst slags effekt, bortsett fra at man har spadd penger ut av vinduet, sier Haltbrekken.

– Men det kan jo være vi har vært heldige. Om man hadde fått en ekstremt kald vinter, kunne man risikert å stå uten strøm?

– Nei. For da ville også varmepumpene og støtte til redusert energiforbruk i husholdningene hatt betydelig større effekt. Dette har vært meningsløs pengebruk. Statnett har handlet hals over hode, i panikk, sier Haltbrekken.

Les også: Skal bytte 630.000 strømmålere i Oslo, Akershus og Østfold

– Viktig beredskapstiltak

Kommunikasjonssjef Henrik Glette i Statnett avviser kritikken.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Dette har vært viktige beredsskapstiltak som vi heldigvis har slippet å måtte bruke, sier han.

Samtidig avviser han at støtte til varmepumper og energieffektivisering i regionen hadde hatt stor nok effekt til å sikre den nødvendige forsyningssikkerheten.

Glette sier det er for tidlig å anslå hvor mye penger de vil få igjen for kraftverkene.

Han har heller ingen formening om hvem som kan være aktuelle for å kjøpe kraftverkene.

Les også: Nå kan du få solceller på taket - uten at det synes

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.