KLIMA

Det kokte av fisk under giftdumpingen

MAGNET: Deponeringslekteren virket som en magnet på fisk som samlet seg under den. Om natten brukte Secora lyskastere som også virker tiltrekkende på fisk.
MAGNET: Deponeringslekteren virket som en magnet på fisk som samlet seg under den. Om natten brukte Secora lyskastere som også virker tiltrekkende på fisk. Bilde: www.stopp-giftdumpingen.org
Mona Sprenger
6. nov. 2009 - 07:10

FAKTA:

  • Prosjekt Ren Oslofjord ble startet februar 2006. Målet var å rydde havnen i Oslo for miljøgifter og skape seilingsdyp i forbindelse med senketunnelen i Bjørvika. Oslo Havn er ansvarlig for prosjektet, som hittil har kostet 210,5 millioner kroner.
  • Entreprenørfirmaet Secora mudret omtrent 650 000 kubikkmeter av sjøbunnen innerst i havneområdet. De miljøgiftige massene ble deponert bak øya Malmøykalven i Oslofjorden.
  • Statens forurensningstilsyn (SFT) ga Oslo Havn tillatelse til mudring, deponering og tildekking av deponiet. Ren Oslofjord rapporterte til SFT. Prosjektet ble også kontrollert av Norges Geotekniske Institutt (NGI) og NIVA.
  • 12. september 2007 ble det avslørt i VG at Secora dumpet giftstoffer ulovlig. I perioden mai 2006 til desember 2007 slapp ifølge tiltalen Secora 33 000 kubikkmeter forurensede masser fra splittlekter, rett i overflaten på vannet over deponiet.
  • Oslo Havn og Secora er derfor tiltalt for forurensning, etter en anmeldelse fra SFT. I tillegg er NGI tiltalt fordi deres kontroll ikke avslørte den ulovlige dumpingen.

Nylig startet rettssaken mot de ansvarlige for "Prosjekt Ren Oslofjord" i Oslo tinghus. Entreprenørselskapet Secora, NGI (Norges Geotekniske Institutt) og Oslo Havn KF står tiltalt.

Ifølge tiltalen dumpet Secora 33.000 kubikkmeter forurenset masse rett i overflaten på vannet over deponiet.Fikk ikke måle giftinnholdet

Professor ved Biologisk institutt på Universitetet i Oslo, Stein Kaartvedt, er et viktig vitne i saken.

I forbindelse med en masteroppgave ved instituttet ble et ekkolodd festet under deponeringslekteren i juli 2007.

Hensikten var å kartlegge krill, fisk og sedimenter i vannmassen under deponeringen. Det akustiske datamaterialet fra juli 2007- januar 2008 konkluderte entydig.

– Massevis av fisk svømte rundt i det forurensede vannet, forteller Kaartvedt.

Biologisk institutt forsøkte å få støtte til å undersøke giftstoffene i fisken.

– Men det fikk vi avslag på. Dette var et midlertidig fenomen, så mye av den fisken er nå forsvunnet.Feilaktige verdier

Professoren mener at Statens forurensingstilsyn (SFT) og NIVA har brukt feilaktige verdier på hvor lite oksygen fisk kan tåle.

– Nesten for lite oksygen kan være mer enn nok for enkelte fiskearter, som for eksempel brisling som oppsøker slike steder for å slippe unna fiender, forklarer Kaartvedt.

Han viser til tidligere undersøkelser av fiskefaunaen i Oslofjorden som har vist forekomst av fisk på dyp med lavere oksygenverdier enn det som lå til grunn i konsekvensutredningen.

– Fisk bruker også å samle seg under flytende legemer og blir stående der i ro. I tillegg kjørte Secora konsekvent med lys på lekteren i mørket, noe som også tiltrekker seg fisk, sier professoren, som understreker at det ikke er noe faglig uenighet om dette.– Mye søl

Ekkoloddet under deponeringslekteren ga også muligheten til registrering og kvantifisering av sedimentpartikler.

Det ble ifølge oppgaven registrert tilfeller der sediment ble sølt fra overflaten, noe som førte til at sedimentpartikler ble liggende i vannsøylen på dyp mellom 10 – 20 meter.

– Vi så mye søl på overflaten da det foregikk ulovlig dumping, sier professoren.– Problematisk

Kaartvedt mener at dette lett kunne vært forhindret.

– Deponeringen kunne blitt gjort mye skikkeligere. Det er lett å skremme bort fisk med for eksempel lyder og man kunne unngått å bruke lyskastere. I tillegg kunne man fulgt nøye med på at deponeringen foregikk på en skikkelig måte.

Rettssaken skal gå frem til 18. desember.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.