ENERGI

– Det kan ikke være tvil om at Wisting må legges helt bort

Utsettelse av oljefeltet blitt møtt med jubel.

Wisting-feltet ligger helt nord i de åpnede områdene i Barentshavet. Equinor har nå valgt å utsette prosjektet med fire år, og blir møtt med jubel fra en rekke politikere og miljøorganisasjoner.
Wisting-feltet ligger helt nord i de åpnede områdene i Barentshavet. Equinor har nå valgt å utsette prosjektet med fire år, og blir møtt med jubel fra en rekke politikere og miljøorganisasjoner. Illustrasjon: Equinor
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Torsdag morgen kom Equinor med en melding om at de har valgt å utsette investeringsbeslutning for det omstridte Wisting-feltet i Barentshavet med fire år. I utgangspunktet skulle de levere en utbyggingsplan for feltet i desember i år, for å komme inn under den midlertidige oiljeskattepakken. 

Equinor viser til at kostnadene for prosjektet nå har økt til 104 milliarder kroner, og at det er usikkerhet rundt rammebetingelsene for prosjektet og gjennomføringskapasitet i leverandørmarkedet

Stortingsrepresentant Ola Elvestuen i Venstre er blant dem som mener Wisting-utsettelsen er en gladmelding, og mener dette bør være spikeren i kista for oljefeltet. 

– Nå forventer jeg at de avslutter prosjektet helt, og ikke bare utsetter investeringsbeslutningen. Å sette i gang med verdens nordligste oljefelt, når klimakrisen for alvor slår innover verden gir ingen mening. Wisting-prosjektet er ikke forenlig med klimamålene i Paris-avtalen, sier han.

– I den klimakrisen verden er i må også Equinor begynne å bruke alle sine ressurser på utbygging av fornybar energi. Det er det Norge og verden trenger, legger han til.

Les også

– Totalt ulønnsomt

SVs Lars Haltbrekken har lenge vært tydelig i sin motstand mot Wisting-feltet. Flere har ment at risikoen var stor for at oljefeltet aldri ville bli lønnsomt for Norge, kun for selsakapene, med de gunstige fordelene i skattepakken. 

– Denne utsettelsen gjør at Wisting-prosjektet ikke lenger omfattes av oljeskattepakka som Stortinget vedtok under pandemien. Da er hele prosjektet totalt ulønnsomt og noe Norge etter all sannsynlighet kommer til å tape penger på, sier miljøpolitisk talsperson Lars Haltbrekken i SV.

Også Rødt ser på utsettelsen som klok.

– Det er klokt ettersom Wisting både vil føre til store klimagassutslipp og nedbygging av natur med elektrifisering fra land. Det er et hull i hodet-prosjekt på alle måter, som bør legges dødt på lang sikt også, sier Sofie Marhaug som er 2. nestleder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Aasland: Forståelse

Olje- og energiminister Terje Aasland sier han har forståelse for at Equinor nå har behov for å se på mulighetene for å få ned kostnadene knyttet til utbyggingen.

– Det ser jeg på som en ansvarlig tilnærming til et så stort prosjekt. Samtidig er jeg glad for at Equinor sier at de ikke avlyser utbyggingsplanene, men at de utsetter dem, sier Aasland.

– Regjeringen er opptatt av at ressursene på sokkelen skal forvaltes godt, og Wisting er et funn som kan bidra til å videreutvikle petroleumssektoren på en måte som kommer samfunnet til gode. Derfor ser jeg fram til det videre arbeidet Equinor nå skal utføre.

Frp-leder Sylvi Listhaug sier hun synes det er synd at beslutningen utsettes, men at hun har forståelse for at Equinor må gå noen ekstra runder i den spesielle situasjonen vi står i med høye priser.

– Vi er likevel glade for at Equinor er helt tydelige på at de er fast bestemt på å gjennomføre utbyggingen. Det er viktig for å sikre langsiktig produksjon i Norges viktigste næring og at Norge skal konkurrere langt inn i fremtiden om å produsere mest mulig av oljen verden trenger på en mest mulig miljøvennlig måte, sier hun.

– Selv om det ikke har noe med denne beslutningen å gjøre, så ser vi en økende usikkerhet i oljenæringen som følge av regjeringens uklare signaler og partier som vil oljenæringen til livs gis mer makt og innflytelse, sier Listhaug videre.

– Må skrinlegges

Frode Pleymn, leder i Greenpeace Norge, synes Wisting-utsettelse var svært gode nyheter å våkne opp til. Han peker på at verden nå møtes i et klimatoppmøte hvor det må tas enda mer drastiske kutt, enda raskere, og at verden ikke har behov for et oljefelt som skal produsere til langt etter 2050.

– Et nytt oljefelt som dette er det siste verden trenger nå. Det må bare være det første steget mot å kaste hele prosjektet på historiens gravhaug, sier han til TU.

Pleym er klar på at han mener at utsettelse kun kan være starten, og at Equinor nå må følge opp med å skrinlegge feltet.

– Om Equinor mot formodning ikke skulle kansellere feltet helt, så vil jo feltet blir mer ille enn det er nå. Med planlagt oppstart skulle det produsert til 2058. Med fire år ekstra snakker vi etter 2060. Prosjektet er galskap, så det er veldig bra at det utsettes. Men det bør i praksis bety at det skrinlegges helt, understreker han.

– Spikeren i kista for olje i nord

Også Natur og Ungdom jubler over beslutningen.

– Dette er spikeren i kista for olje i nord. Beslutningen viser at tiden for store utbygginger er forbi. Nå må politikerne sikre at industrikapasiteten som har blitt satt av til Wisting heller må gå til grønne prosjekter, sier Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom.

– De siste ukene har miljøbevegelsen og fagbevegelsen klart å mobilisere tusenvis mot Wisting over hele landet, og dette er første gang vi klarer å stanse et oljefelt som har kommet så langt i prosessen. Det markerer en ny kurs i oljepolitikken, sier hun videre. 

Bellona-leder Frederic Hauge kaller det en gledens dag og peker ikke minst på konsekvensene prosjektet har for klimaet.

– Wistingfeltet er både i konflikt med sentrale klimamål og ville ha truet store naturverdier. Likevel er det mest alvorlige de geologiske forholdene som er det mest alvorlige da det er en svært tynn og ustabil geologi som medfører stor risiko. Bellona har tidligere advart om at dette vil fordyre prosjektet i forhold til hva Equinor har lagt til grunn, sier Hauge.

Zero-leder Sigrun Gjerløw Aasland mener beslutningen om utsettelse viser at det grønne lønner seg stadig mer, det fossile stadig mindre.

– Regjeringens slagord om å utvikle ikke avvikle oljenæringen er helt utdatert og må skrotes om norsk økonomi ikke skal havne helt bakpå, sier hun.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.