Øksnes entreprenør – European Business Awards

I Øksnes leder Stian en av Europas beste bedrifter. Oppskriften er spesialisering og de rette folka

Nordnorsk entreprenør kjemper om europeisk bedriftspris.

Daglig leder i Øksnes entreprenør Stian Reinholdtsen (til venstre) sammen med en av selskapets eiere, Tim Hansen.
Daglig leder i Øksnes entreprenør Stian Reinholdtsen (til venstre) sammen med en av selskapets eiere, Tim Hansen. (Bjorn Eide bjorn.eide@trollfjord)

Nordnorsk entreprenør kjemper om europeisk bedriftspris.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Øksnes entreprenør er kåret til Norges beste bedrift i konkurransen European Business Awards. Daglig leder Stian Reinholdtsen mener suksessen skyldes lojale ansatte og spesialkompetanse på bygging i arktisk klima.

Øksnes entreprenør har 121 ansatte og omsatte for 249 millioner i 2018. Selskapet leverte et resultat før skatt på 17,7 millioner kroner. Det gir en driftsmargin på sju prosent, noe som regnes som svært godt i denne bransjen.

Selskapet ble stiftet i 1996, og eies av morselskapet Øksnes entreprenør eiendom. Dette selskapet eier også Øksnes byggevare og deler av XL-bygg Myre og Øksnes eiendomsutvikling. Seks av selskapets sju aksjonærer heter Olsen til etternavn. Fire av dem er søsken.

Bedriften ble vurdert i kategorien bedrifter som omsetter for 250 til 1,5 milliarder kroner. Her vurderes bedriftene på kundefokus, resultat og vekst, lederskap, engasjement, kreativitet og innovasjon og etikk.

Les også

Kultur for arktisk klima

Reinholdtsen, som har vært daglig leder i selskapet de siste fire årene, kan ikke få fullrost selskapets ansatte.

– Vi har spesialisert oss på bygging av kaianlegg og byggeprosjekter nord for polarsirkelen. Det faktum at vi har kaiteam og byggteam som liker seg i det arktiske miljøet, er viktig. Vi har bygget en kultur for å like å stå i fjæresteinene i kuling og minus femten grader. Det er viktig.

Reinholdtsen trekker frem en kultur der man samarbeider godt og tar vare på hverandre. Han er opptatt av muligheten for å bygge lag over tid, slik at man kan akkumulere kompetanse og kjennskap til kundene.

– Det er ikke maskiner som bygger. Det er det folk som gjør.  

Slipper rettstvister

Det kan synes som en trend i bransjen at stadig flere entrepriser ender i domstolen etter tvister om oppgjør og risiko for endringsarbeider. Reinholdtsen sier Øksnes entreprenør har vært spart for store rettstvister i de årene han har jobbet der.

– Disse rettssakene er en krevende situasjon å stå i. Vi er heldige som kan fokusere på neste prosjekt, og på å ha et ryddig forhold til kundene. Det er viktig, sier Reinholdtsen til Teknisk ukeblad.

Les også

Fikk pris for Snøhetta-bygg

Bedriften har blant annet spesialisert seg på maritime installasjoner. Kaianlegget Holmen industriområde, tegnet av Snøhetta arkitekter og bygget på oppdrag fra Holmen maritime, har nylig blitt tildelt prisen Beste bygg i nord 2019.

– Det er blitt mye priser nå. Det å bygge kaianlegg og industrianlegg nær havet er vår sjanger, og nå viser vi at vi kan levere prisvinnende kvalitet, sier Reinholdtsen.

Tidligere norske vinnere av European Business Awards er Aker Biomarine, Tomra Systems og eiendomsutvikleren Bonum. De nominerte bedriftene konkurrerer både nasjonalt og i forskjellige kategorier.

Øksnes entreprenør har spesialisert seg på kaianlegg og maritime industribygg. Holmen industriområde er tegnet av Snøhetta. Foto: Øksnes entreprenør
Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå