STREIK

Det blir historisk storstreik mandag – kan bli stengte ølkraner og innstilte ferjer

Meklingen i frontfagsoppgjøret har ikke ført fram til løsning mellom LO, YS og NHO, og 25.000 fagorganiserte går ut i streik fra mandag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid (i bakgrunnen) har ikke lykkes i å bli enige. Nå tar LO ut tusenvis av medlemmer i streik.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid (i bakgrunnen) har ikke lykkes i å bli enige. Nå tar LO ut tusenvis av medlemmer i streik. Foto: Terje Pedersen/NTB
16. apr. 2023 - 17:36 | Endret 16. apr. 2023 - 17:55

LO bekrefter på sine nettsider at det er brudd i meklingene og at 25.000 går ut i streik fra mandag. Det tallet inkluderer også YS-medlemmene. YS bekrefter at de også har brutt meklingen.

Partene har vært i mekling hos Riksmekleren siden fredag klokka 10 for å bli enige om størrelsen på årets lønnsoppgjør. Fristen for å komme til enighet var ved midnatt natt til søndag, men meklingen fortsatte på overtid.

– LO krevde økt kjøpekraft for alle sine medlemmer og et løft for de lavtlønte. NHO har valgt å avvise våre krav, og sender dermed landet ut i streik, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim
Flere asfaltarbeidere tas ut i streik.
Les også

Elektrikere og asfaltarbeidere blant de streikende

NHO beklager streik

Søndag ettermiddag sa LO nei til riksmeklerens skisse. Denne skissen hadde NHO godtatt. Streiken starter mandag klokka 6.

– Vi skal selvfølgelig gjøre alt vi kan for at vi skal komme oss ut av denne streiken så snart som overhodet mulig, sier Følsvik til NTB.

– Denne streiken er ene og alene NHOs ansvar. Vårt hovedkrav var økt kjøpekraft for alle våre medlemmer. Det var NHO ikke villig til å innfri. Topplederne har bevilget seg store lønnstillegg, men velger å avspise norske arbeidstakere med smuler, sier Følsvik.

NHO-direktør Ole Erik Almlid sier at han beklager streiken og at NHO har strukket seg langt.

– Vi har gjort alt vi kan for å ta ansvar for å ikke sende Norge ut i en streik. Nå er vi der at vi har en konflikt i et mellomoppgjør for første gang noensinne, sier Almlid.

YS: Sterkt beklagelig

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud sier det er sterkt beklagelig at det blir streik, og at det er NHO som har ført dem ut i arbeidskamp.

– Våre krav om økt kjøpekraft og en fornuftig balanse mellom sentrale og lokale tillegg var svært moderate. Det er komplett uforståelig at NHO ikke ønsket å komme oss i møte når det går så bra som det faktisk gjør i norsk næringsliv, sier Skjæggerud.

– Vi kunne ikke gå med på utsikter til reallønnsnedgang for store grupper for tredje året på rad, sier han.

Han sier at streiken vil få store samfunnsmessige konsekvenser.

– I enhver arbeidskamp så vil den helt sikkert vare en stund. Men samtidig har denne arbeidskampen så store samfunnsmessige konsekvenser og stor betydning for publikum og virksomheter, at presset ligger på alle parter om å finne tilbake til hverandre så snart som mulig, sier Skjæggerud til NTB.

Det blir nå full stans i helikoptertrafikken fra midnatt på grunn av Unio-streiken. Bildet er fra 2016 og viser passasjerer gå om bord i et helikopter på Edvard Grieg-plattformen i Nordsjøen.
Les også

Streiken lammer helikoptertrafikken til Nordsjøen

Trapper opp

Streiken trappes opp fredag. Da utvides streikeuttaket med ytterligere 15 509 medlemmer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Dermed vil 38 000 LO-medlemmer fra fredag vil være tatt ut i streik.

Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, som vil si at det kun forhandles om lønn. Det har aldri tidligere vært streik i et mellomoppgjør i moderne tid.

LO tar ut nesten 23.000 i streik, mens YS tar ut 1.500. Begge parter har varslet en opptrapping fredag.

Historisk streik

LO har varslet at de trapper opp streiken og tar ytterligere 15.509 medlemmer ut i streik fra fredag. Etter det FriFagbevegelse erfarer, var streikeuttaket en reaksjon fra LO på at NHO var lite imøtekommende i forhandlingene.

YS tar på sin side ut ytterligere 460 medlemmer i streik fredag. Det kan blant annet bety at Rema 1000-butikker ikke får påfyll av varer.

Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, som vil si at det kun forhandles om lønn. Rammen i frontfaget er førende for de andre lønnsoppgjørene som kommer på løpende bånd utover våren.

Det betyr at den lønnsøkningen industrien tåler, blir omtrent den de andre gruppene i det organiserte arbeidslivet kan vente seg.

Det er første gang i historien det er blitt streik i et mellomoppgjør.

Nå kan ølkranene bli stengt

Streiken kommer til å ramme hardt, bredt og over hele landet.

LOs liste over medlemmer som tas ut er lang, men flere av uttakene skjer hos bryggerier som Ringnes, Hansa og Mack. Dermed kan stengte ølkraner bli en følge av streiken. Hos Coca-Cola tas drøyt 120 ut i streik.

Også matindustrien, herunder Orkla, og de store industrilokomotivene i leverandørindustrien, der Fellesforbundet har mange medlemmer, kan rammes hardt. Dette gjelder bedrifter som Aker Solutions, Aibel, Kaefer og STA for å nevne noen. I tillegg vil ferjetransporten landet rundt rammes generelt.

Oppdatert kl. 17.44 med at også YS har bekreftet brudd i meklingen og at medlemmer tas ut i streik. Saken ble oppdatert og utvidet klokken 17.55.

Akademikerne streiker utenfor Landbruksdepartementet. Fra mandag trappes streiken opp
Les også

Akademikerne og Unio går ut i streik

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.