Designpris for terrorvarsling

CATTS-systemet består av en datamaskin med radiokommunikasjon til et nettverk av flere sensorer. (Bilde: FFI)
Rottefella fikk hederspris for sin nye Telemarksbinding NTN. Administrerende direktør Ulf Bjerknes (t.v.) og produktutviklingssjef Even Wøllo, Rottefella. (Bilde: Johnny Syversen)
Pål Espensen fikk utmerkelsen Unge Talenter 2007 i kategori Design for alle for sin fjernkontroll Modal. "Modal kan erstatte de aller fleste fjernkontroller man har hjemme og bør appellere til en svært bred gruppe brukere," var noe av juryens begrunnelse.
Rolls-Royce Marine og Hareide Designmill fikk Merket for god design, Industri, for deres DP-system (dynamisk posisjonering) som skal sørge for økt sikkerhet og bedre ergonomi for skipskapteinen.
HeatWork AS og Luto AS fikk Merket for god design i industri-klassen for HeatWork HW 700: En maskin som tiner frossen grunn ved hjelp av sirkulerende væske. - HW 700 gir gjennom ny teknologi økt varmekapasitet, brukervennlighet og en kostnadseffektiv tine- og varmeløsning. I tillegg er løsningen driftssikker, miljøvennlig og støysvak, heter det i juryens begrunnelse.

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) fikk Merket for god design fra Norsk designråd sammen med produktdesignerne Halvor Krogstad Skrede og Christian Karlsson.

Hedersprisen for God Design gikk i år til Rottefella. Selskapet har utviklet en ny skibinding som kan komme til å revolusjonere telemarksporten, ifølge Norsk Deignråd.

Overvåker og varsler

FFI og de to designerne får utmerkelsen for systemet CATTS.

CATSS står for Chemical, Atomic and Toxic compound Surveillance System, og er i utgangspunktet utviklet for å beskytte militære og sivile installasjoner mot terroranslag med kjemiske eller radiologiske stridsmidler. Det kan også brukes til å overvåke og varsle om giftige kjemikalieutslipp, for eksempel i industrien.

Systemet står for automatisk overvåkning og varsling om utslipp, noe som gjør det mulig å oppdage faren tidlig. Samtidig gir det brukeren informasjon om hvordan trusselen sprer seg gjennom luften.

Bachelor-prosjekt

Designerne Halvor Krogstad Skrede og Christian Karlsson begynte å jobbe med CATSS høsten 2004. Da var de fortsatt studenter i produktdesign ved Høgskolen i Akershus (HiAk).

Det skjedde etter at FFI hadde bestemt seg for at noe måtte gjøres med CATSS for å gi det et utseende som var tilpasset fremtidige brukere, ikke forskere.

For å få et brukervennlig design som også var enkelt å produsere og vedlikeholde tok de kontakt med HiAk, og Karlsson og Krogstad Skrede fikk CATSS som sitt Bachelor-prosjekt.

- Funksjonalitet gir god estetikk

- Dette viser at design er mer enn bare utseende. Vi har lagt vekt på god funksjonalitet, og det gir også god estetikk, sier Halvor Krogstad Skrede i en pressemelding.

Norsk designråd, som deler ut prisen, har som oppgave å fremme bruk av design som et strategisk innovasjonsverktøy for å oppnå større konkurranseevne og lønnsomhet i norsk industri og næringsliv.

Merket for god design er en anerkjennelse for vellykket bruk av design som et verktøy for å skape innovative produkter og løsninger, og skal være et kvalitetsstempel til bruk i bedriftens markedsføring.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå