INDUSTRI

Derfor har Tesla-sjefen leid inn norske First House

«Skal skaffe nær eller fullstendig global internettdekning», ifølge PR-byrået.

SpaceX, ledet av Elon Musk, har hyret inn First House til å hjelpe seg med å kontakte norske myndigheter om selskapets prosjekt med satellitt-internett.
SpaceX, ledet av Elon Musk, har hyret inn First House til å hjelpe seg med å kontakte norske myndigheter om selskapets prosjekt med satellitt-internett. Bilde: NTB Scanpix
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
30. okt. 2015 - 17:02

Det omstridte rådgivningsselskapet First House jobber for Elon Musks romfartsselskap SpaceX, viser et dokument Teknisk Ukeblad har fått tilgang til.

SpaceX hyret inn PR-byrået for å å få ordnet et møte med norske myndigheter om selskapets fremtidige satellitt-prosjekt.

Teknisk Ukeblad omtalte i sommer SpaceX' prosjekt med å sende ut 4000 små og relativt billige satellitter som skal sende signaler til alle steder på kloden, også avsidesliggende områder.

Interesser i Arktis

«Vi arbeider for det amerikanske selskapet SpaceX, som bl. a bygger raketter for plassering av satellitter i verdensrommet. Selskapets CEO er Elon Musk, som også står bak Tesla», skriver First House-partner Morten Wetland i en epost.

Eposten er sendt til statssekretær John-Ragnar Aarset (H) i Samferdselsdepartementet.

«Saken er at SpaceX har registrert et selskap i Norge som har søkt om frekvenser til bruk for et stort antall satellitter som fra lav jordbane skal skaffe nær eller fullstendig global internettdekning. SpaceX har antatt at bl.a Norge er opptatt av dette i lys av interessene i Arktis som i dag er dårlig dekket med satellittkommunikasjon», fortsetter First House-partneren.

Wetland skriver at det er Nkom - Nasjonal kommunikasjonsmyndighet - som har ansvaret for dette i Norge.

«Unngå mulige misforståelser»

«SpaceX ønsker å besøke Norge for å presentere sine ønsker. Jeg vil be om et kort møte med deg for det formål som er beskrevet over, og for å unngå mulige misforståelser mellom SpaceX og norske myndigheter», skriver han videre.

Statssekretær Reynir Johannesson (FrP) i Samferdselsdepartementet svarer noen dager senere at han kan møte representanter for SpaceX.

«Ellers er det selvsagt viktigst at de er i kontakt med Nkom som håndterer alt knyttet til frekvenser i Norge», skriver statssekretæren.

Vil ikke svare

First House-partner Morten Wetland ønsker ikke å bekrefte hvorvidt det ble noe av møtet. Han vil heller ikke svare på hva som var tema for møtet, hvor lenge de har jobbet for SpaceX og hvilket selskap de har registrert i Norge.

– Dette er spørsmål du evt. må rette til SpaceX, skriver Wetland til Teknisk Ukeblad.

Samferdselsdepartementet bekrefter at møtet mellom Johannesson og SpaceX fant sted 19. oktober.

– Tema var virksomhet fra SpaceX som berørte Norge, opplyser Samferdselsdepartementet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

I eposten fra Wetland kommer det frem at det var Ole Berget som startet kontakten med Samferdselsdepartementet.

Berget er tidligere statssekretær i Finansdepartementet og mangeårig ansatt i Fremskrittspartiets stortingsgruppe - nå er han seniorrådgiver i First House.

4000 satellitter

Musks satellittprosjekt har fått mye oppmerksomhet i internasjonale medier. Er himmelen stor nok for to multimilliard-satellittprosjekter for internett, spurte Quartz i sommer.

Greg Wyler med sitt OneWeb og Elon Musk med SpaceX, er ivrige konkurrenter for å vinne denne kampen.

Quartz skriver videre at et prosjekt under navnet Steam, med 4000 satellitter, håndteres av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet i Norge.

Ifølge Spacenews.com har SpaceX gjennom norske myndigheter sendt inn en innledende søknad til FN-organet ITU (International Telecommunication Union) for Ku- og Ka-bånd-frekvenser.

Teknisk Ukeblad har forsøkt å innhente en kommentar fra SpaceX uten å lykkes.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.