BYGG

Derfor går ikke toget

En kjedelig feil er årsaken til at vedlikeholdsarbeidet som skulle vært avsluttet 4:45 fortsatt pågår nå, seks timer senere.
En kjedelig feil er årsaken til at vedlikeholdsarbeidet som skulle vært avsluttet 4:45 fortsatt pågår nå, seks timer senere. Bilde: Ståle Andersen
Mona StrandeMona StrandeJournalist
30. juni 2009 - 10:47

Gardermobanen har vært stengt nord for Kløfta siden i dag tidlig. Det medfører at flytoget kun går mellom Asker og Oslo S, hvor buss overtar. Lokaltoget fra Kongsberg til Eidsvoll går bare til Lillestrøm, og regiontoget Skien - Lillehammer tar den gamle hovedbanen over Kløfta, med stopp på Jessheim.

Tungt og tidkrevende

Pressevakt Arvid Bårdstu i Jernbaneverket sier problemene på banen har oppstått på grunn av en kjedelig feil under et planlagt vedlikeholdsarbeid natt til tirsdag.

– De skulle skifte et sporkryss rett nord for Kløfta. Et sporkryss er tungt, så de trenger to Robel lastetraktorer med kraner for å løfte det. Problemet oppstod da det viste seg at den ene krana ikke virket, sier Bårdstu.

Dermed måtte de til Lillestrøm for å hente en hjullaster. Den kjører ikke fort, så det tar tid. Deretter måtte sporkrysset løftes bort og erstattes ved hjelp av hjullasteren, kjettinger, og den ene, fungerende krana.

Seks timer på overtid

– Skifting av sporkryss er veldig tidkrevende til vanlig, og tar vanligvis fire til seks timer. Denne gangen skulle de vært ferdige 04:45, men slik gikk det altså ikke, sier Bårdstu.

Sporkrysset, som skiftes på grunn av slitasje, er nå byttet ut med et nytt. Arbeidet er likevel ikke helt ferdig.

– Det må gjøres en del justeringer. Det som gjøres nå, i siste fase, er at de sjekker at alt det tekniske virker opp mot signalanlegg og fjernstyring. Det er avgjørende for å få togtrafikken i gang igjen, siden sporkrysset er koblet opp mot sikringsanlegget, sier Bårdstu.Oppdatering:

Justeringene var ferdige, og trafikken begynte å gå som normalt igjen, rett før klokken 12 tirsdag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.