OLJE OG GASS

Derfor får de 20 millioner kroner av staten til å utvikle en ny lab

– Unikt kompetansemiljø, sier næringsministeren.

Postdoktor Knut Berg Kaldestad (t.v) har vært en ivrig bruker av mekatronikk-laben til Universitetet i Agder. Nå får universitetet og Node-klyngen 20 millioner kroner av staten til å sette opp en helt ny lab der man skal teste ut teknologier for oljeindustrien.
Postdoktor Knut Berg Kaldestad (t.v) har vært en ivrig bruker av mekatronikk-laben til Universitetet i Agder. Nå får universitetet og Node-klyngen 20 millioner kroner av staten til å sette opp en helt ny lab der man skal teste ut teknologier for oljeindustrien. Bilde: Peder Qvale
11. mai 2015 - 13:01

I morgen legges revidert nasjonalbudsjettet fram for Stortinget. Noen av dem som mottar penger er Mechatronic Innovation Lab i Grimstad, der Universitetet i Grimstad og oljebedrifter skal teste ut nye teknologier.

I februar besøkte Teknisk Ukeblad Universitet i Agder for å høre om planene for den nye laben.

Da hadde de sikret seg 50 millioner kroner fra bedriftene for å drifte den flere tusen kvadratmeter store laben i fem år, men manglet fremdeles oppstartstøtte fra statlig hold.

Les også: På verdens største oljemesse er det én setning som går igjen

Får 20 mill.

I dag kom gladmeldingen om at regjeringen bevilger 20 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett.

Næringsminister Monica Mæland sier til Teknisk Ukeblad at laben kan bli viktig, gitt at oljeindustrien er i en vanskelig posisjon akkurat nå.

– Her har man et unikt kompetansemiljø på den ene siden og et sterkt næringsliv på den andre siden. Vi håper vi med dette kan være med på å utvikle ny kunnskap som gjør at man kan ligge langt fremme og samtidig utvikle ny teknologi. Begge deler er viktige, spesielt siden vi er i en tid der vi må omstille og utvikle ny teknologi, sier hun.

Les også: Norsk selskap gjorde det «umulige» mulig. Nå har de fått pris

Viktig for å være verdensledende

Anne-Grete Ellingsen leder Node-klyngen, som består av 60 bedrifter fra Flekkefjord i vest til Risør i øst. Node har over 90 prosent av verdensmarkedet på boreutstyr og omsatte i fjor for nesten 60 milliarder kroner.

Ellingsen sa til Teknisk Ukeblad i februar at en testlab er svært viktig for å beholde denne posisjonen.

– Det finnes programmer der man kan søke tilskudd til testing og markedskvalifisering av utstyr, men ikke tilskudd for å etablere laber der bedriftene har tilgang for å prøve ut og kvalifisere sine løsninger for markedet. Dette er et hull i det norske innovasjonssystemet. I dag må vi til utlandet for å få testet løsningene, sa hun da.

Les også: Statoil: – Nå gjør våre ingeniører mye av jobben vi tidligere satte ut

Kan begynne planlegging

Hun påpekte at det allerede investeres tungt i forskning og utvikling, men at man mangler pilottest-laber som gir det siste nødvendige dyttet for å få nye, innovative løsninger ut i markedet.

Men med det statlige tilskuddet på plass kan man i alle fall begynne å planlegge byggingen av den nye laben.

Næringsminister Mæland sier den kan komme hele Norge til gode.

– Geografisk skal dette bygges i Grimstad, men jeg tror det blir viktig for hele landet. Rett og slett fordi kunnskapen kan benyttes i mange deler av landet. Dette er et veldig spennende prosjekt vi håper vi kan ta sjumilssteg med, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: Denne «norske» oljegrafikken har blitt et tema i valgkampen i Alberta

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.