OLJE OG GASS

Derfor får de 20 millioner kroner av staten til å utvikle en ny lab

– Unikt kompetansemiljø, sier næringsministeren.

Postdoktor Knut Berg Kaldestad (t.v) har vært en ivrig bruker av mekatronikk-laben til Universitetet i Agder. Nå får universitetet og Node-klyngen 20 millioner kroner av staten til å sette opp en helt ny lab der man skal teste ut teknologier for oljeindustrien.
Postdoktor Knut Berg Kaldestad (t.v) har vært en ivrig bruker av mekatronikk-laben til Universitetet i Agder. Nå får universitetet og Node-klyngen 20 millioner kroner av staten til å sette opp en helt ny lab der man skal teste ut teknologier for oljeindustrien. Bilde: Peder Qvale
11. mai 2015 - 13:01

I morgen legges revidert nasjonalbudsjettet fram for Stortinget. Noen av dem som mottar penger er Mechatronic Innovation Lab i Grimstad, der Universitetet i Grimstad og oljebedrifter skal teste ut nye teknologier.

I februar besøkte Teknisk Ukeblad Universitet i Agder for å høre om planene for den nye laben.

Da hadde de sikret seg 50 millioner kroner fra bedriftene for å drifte den flere tusen kvadratmeter store laben i fem år, men manglet fremdeles oppstartstøtte fra statlig hold.

Les også: På verdens største oljemesse er det én setning som går igjen

Får 20 mill.

I dag kom gladmeldingen om at regjeringen bevilger 20 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett.

Næringsminister Monica Mæland sier til Teknisk Ukeblad at laben kan bli viktig, gitt at oljeindustrien er i en vanskelig posisjon akkurat nå.

– Her har man et unikt kompetansemiljø på den ene siden og et sterkt næringsliv på den andre siden. Vi håper vi med dette kan være med på å utvikle ny kunnskap som gjør at man kan ligge langt fremme og samtidig utvikle ny teknologi. Begge deler er viktige, spesielt siden vi er i en tid der vi må omstille og utvikle ny teknologi, sier hun.

Les også: Norsk selskap gjorde det «umulige» mulig. Nå har de fått pris

Viktig for å være verdensledende

Anne-Grete Ellingsen leder Node-klyngen, som består av 60 bedrifter fra Flekkefjord i vest til Risør i øst. Node har over 90 prosent av verdensmarkedet på boreutstyr og omsatte i fjor for nesten 60 milliarder kroner.

Ellingsen sa til Teknisk Ukeblad i februar at en testlab er svært viktig for å beholde denne posisjonen.

– Det finnes programmer der man kan søke tilskudd til testing og markedskvalifisering av utstyr, men ikke tilskudd for å etablere laber der bedriftene har tilgang for å prøve ut og kvalifisere sine løsninger for markedet. Dette er et hull i det norske innovasjonssystemet. I dag må vi til utlandet for å få testet løsningene, sa hun da.

Les også: Statoil: – Nå gjør våre ingeniører mye av jobben vi tidligere satte ut

Kan begynne planlegging

Hun påpekte at det allerede investeres tungt i forskning og utvikling, men at man mangler pilottest-laber som gir det siste nødvendige dyttet for å få nye, innovative løsninger ut i markedet.

Men med det statlige tilskuddet på plass kan man i alle fall begynne å planlegge byggingen av den nye laben.

Næringsminister Mæland sier den kan komme hele Norge til gode.

– Geografisk skal dette bygges i Grimstad, men jeg tror det blir viktig for hele landet. Rett og slett fordi kunnskapen kan benyttes i mange deler av landet. Dette er et veldig spennende prosjekt vi håper vi kan ta sjumilssteg med, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Les også: Denne «norske» oljegrafikken har blitt et tema i valgkampen i Alberta

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.