T2

Derfor er lumentallet viktig for hodelykten

Høyt lumentall betyr ikke nødvendigvis best hodelykt.

MØRKESYN: Hodelykter åpner for flere timer utendørs også i den mørke årstiden, men det er viktig å velge en tilpasset dine behov.
MØRKESYN: Hodelykter åpner for flere timer utendørs også i den mørke årstiden, men det er viktig å velge en tilpasset dine behov. Bilde: Mona Strande
Mona StrandeMona StrandeJournalist
3. feb. 2015 - 17:25

Øyets sanseapparat fanger opp elektromagnetisk stråling innenfor et visst spekter, som kalles øyets følsomhetskurve. Når man måler lumen, plasserer man lyskilden inni en lukket kule og måler hvor mye lys som treffer innsiden av denne kulen 360 grader rundt.

Den totale effekten av elektromagnetisk stråling som treffer kulen korrigeres for øyets følsomhetskurve. Det gir parameteren lysfluks, som måles i lumen.

STOR TEST: Så gode hodelykter får du for under 2000 kroner

Mest ikke best

Lumen beskriver den totale mengden lys som kommer ut av lyskilden, men kun isolert i forhold til lyskilden. Hodelyktens evne til å utnytte dette lyset sier lumenverdien ingenting om.

Men mest lyst er ikke nødvendigvis best lys. En kilde som lyser sterkt i alle retninger vil ha et høyt lumentall, men ikke nødvendigvis være effektiv som hodelykt dersom for mye av lyskildens kapasitet går til å lyse opp områder utenfor ditt synsfelt.

På samme måte vil en lykt med svært smal og sterk lyskjegle bli målt til å avgi mye lys i et lite område av målekulen, mens store områder kan være mørklagt. Dette vil eksempelvis gi en hodelykt som lar deg se svært langt rett frem, men som gir deg dårlig sidesyn.

Det eneste tilfellet hvor antall lumen vil være avgjørende for hvilken lykt som er best, er dersom både linse, reflektor og lysspredning er identisk på samtlige produkter som sammenlignes.

Les også: Dette armbåndet inneholder 25 ulike verktøy

Mange parametere

I tillegg må lyktene brukes under helt like forhold for at resultatene skal bli sammenlignbare. Lys reflekteres bedre på snø enn mot gjørmete skogsbunn.

Linser som sprer lyset godt og langt kan gjøre at du ser desidert best på klare dager, mens de i tåke eller snøvær gjør at du ser mye dårligere enn med en svak lykt med dårlig spredning av lyset. Dette kan sammenlignes med å kjøre bil i tåka med fjernlys kontra nærlys.

Uansett vil oppfatningen av en lykts effektivitet alltid være avhengig av hva lykten skal brukes til, og hvilke konkrete behov du har.

Kilder: Dr. ing. i belysning Jonny Nersveen, fagsjef Erlend Lillelien i Lyskultur og avdelingsleder Tore Ledaal, Sikkerhetslaboratoriet i Nemko.

Les også:

Denne kan gjøre deg til den mest populære på stranda i sommer

3 nyttige apper for deg som pusser opp

Med denne hjelmen kan du navigere, se bak deg, høre på musikk og snakke i telefonen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.