SAMFERDSEL

Denne viktige tunnelen på Østlandet må stenge i tre uker til sommeren

Nesten 12.000 bilister bruker denne tunnelen hver dag, og i fellesferien blir den stengt.

Selve Blåkolltunnelen er 805 meter langt, og med rampene er den totalt på 1030 meter tunnel.
Selve Blåkolltunnelen er 805 meter langt, og med rampene er den totalt på 1030 meter tunnel. Foto: Akershus fylkeskommune
8. jan. 2024 - 15:01

Blåkolltunnelen (805 meter lang) er en del av fylkesvei 158 i Lørenskog kommune. Nå skal den oppgraderes for å tilfredsstille kravene i
tunnelsikkerhetsforskriften.

Tunnelen har to ramper for av- og påkjøring i retning Oslo fra riksvei 159, som er firefeltsvei med fartsgrense på 90 km/t og midtdeler.

Blåkolltunnelen har en ÅDT (årsdøgntall, det vil si gjennomsnittlig daglig trafikk) på 11.872, og 6 prosent er lange kjøretøy.

Det aller meste av oppgraderingen skal foregå som nattarbeid. Planen er at tunnelen stenges mellom klokka 19 og 06 i uka og fra 19 til 08 lørdag natt. Og ikke minst: Tunnelen skal stenges helt i tre uker i fellesferien – ukene 28, 29 og 30.

– Vi har mulighet til å få gjort en del arbeid i de tekniske rommene inni tunnelen på dagtid. Men ellers blir det nattarbeid og full stenging i de tre ukene i fellesferien, forteller prosjektleder Anders Mjell i fylkeskommunen til TU.

– Det finnes ganske mange omkjøringsmuligheter i området, så vi tror ikke stengingen vil innebære store problemer. Mye av trafikken er lokalkjente folk, sier han. 

Det meste av de tekniske installasjoner i tunnel, teknisk bygg og dagsoner skal skiftes ut, og det samme gjelder trafikkstyringsutstyret i dagsonene. Med rampene er det er totalt 1030 meter tunnel som oppgraderes.

Den har ett teknisk bygg i dag, og det skal bygges på og tilpasses dagens krav så godt som mulig. Det skal bygges også et helt nytt teknisk bygg inne i pumpehallen.

Av annet nytt utstyr er et komplett sett med nye kameraer med hendelsesdetektering gjennom hele tunnelen, som i dag har svært begrenset kameradekning.

Det kommer også en ny trafo.

Byggherre Akershus fylkeskommune (tidligere Viken) har satt 7. mars 2025 som tilbudsfrist, og det er befaring 18. januar. Frist for å gi tilbud på oppdraget er 2. februar.

Portalen til den 6,5 kilometer lange tunnelen som skal rustes opp.
Les også

Viktig riksveitunnel stenger – setter inn ferger

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.