IT

Denne touch-skjermen skal være nærmest uknuselig

Kan bety dårlig nytt for skjerm-reparatørene.

Den tynne skjermen skal ha samme gjennomsiktighet som vanlige ITO-skjermer, men kan blant annet bøyes.
Den tynne skjermen skal ha samme gjennomsiktighet som vanlige ITO-skjermer, men kan blant annet bøyes. Bilde: Akron University
12. juni 2014 - 18:20

Utviklere ved Universitetet i Akron, Ohio har utviklet et transparent elektrodebelegg og en polymerbasert skjerm til smartmobiler som både er fleksibel og skal sørge for at skjermen ikke knuser, skriver det engelske nettstedet PCPro.

Flere fordeler

Løsningen skal dessuten være rimeligere å produsere enn standard berøringsskjermer, i tillegg til å være enda mer berøringsfølsom uten at det har ført til redusert gjennomsiktbarhet.

Forskerne har fått bekreftet holdbarheten ved å kjøre displayet og belegget gjennom en rekke gjentatte tester, blant annet ved å bøye det mer enn tusen ganger, skriver nettstedet.

De fleste av dagens kapasitive smartmobilskjermer benytter et lag av Indiumtinoxid (ITO). Stoffet har en del åpenbare begrensninger, blant annet når det kommer til styrke og fleksibilitet.

Les også: Slik får du maksimalt ut av mobil-batteriet

Skal fjerne problemet

– Vi har stor tro på at dette kommer til å bli en seriøs konkurrent til ITO-baserte skjermer. Det irriterende problemet med knuste skjermer kan løses en gang for alle med denne fleksible berøringsskjermen, uttalte assisterende professor ved Universitetet i Akron, Yu Zhu, i en kommentar på Universitets nettsider.

Skjermen er foreløpig ikke i produksjon, men forskerne forventer at de store mobilprodusentene kommer til å melde sin interesse, ikke minst når fleksible, bøybare mobiler kommer i produksjon, skriver nettstedet. Detaljer fra forskningsarbeidet kan leses i denne rapporten.

Les også: 5 apper du kan glemme på iPhone

Stort marked

Å erstatte knuste mobilskjermer med nye har blitt et eget marked, ikke bare for mobilprodusentene selv, men også for tredjepartsaktører. Konkurransen om kundene er imidlertid stor. Et enkelt Google-søk på "reparere knust iPhone" gir i skrivende stund mer enn 30.000 treff og avdekker en myriade av verksteder som gjør jobben. Ofte ligger prisene på fra 1500 kroner og oppover.

Les også:

Tre tjenester du bør slutte å betale for  

5 ting vi hater med Android, iOS og Windows

5 ting vi elsker med Android, iOS og Windows  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.