OLJE OG GASS

Denne Sverdrup-plattformen får 2500 kvadratmeter ledig dekkplass

Byggestart på det største plattformdekket.

Stigerørsplattformen til Johan Sverdrup-feltet blir den første offshoreprosjektet til Statoil, hvor det er satt av ledig dekkplass. Den får 2500 kvadratmeter ledig plass til utstyr og teknologi som kan øke utvinningen og forlenge levetiden på Johan Sverdrup.
Stigerørsplattformen til Johan Sverdrup-feltet blir den første offshoreprosjektet til Statoil, hvor det er satt av ledig dekkplass. Den får 2500 kvadratmeter ledig plass til utstyr og teknologi som kan øke utvinningen og forlenge levetiden på Johan Sverdrup. Bilde: Statoil
Ina AndersenIna AndersenJournalist
30. juni 2016 - 12:57

Byggearbeidet på stigerørsplattformen til Johan Sverdrup har vært i gang siden begynnelsen av juni 2016, men byggestart ble offisielt markert i dag i Sør-Korea, melder Statoil.

Dette er den største av plattformene på Johan Sverdrup-feltet, den som skal forsyne hele feltet med strøm fra land og den plattformen som skal sørge for at olje og gass fra feltet transporteres til land.

I tillegg har den hele 2500 kvadratmeter med tomrom.

Ledig plass for første gang

Den ledige plassen på stigerørsplattformen representerer framtiden til Johan Sverdrup-feltet, skriver Statoil.

– Vi bygger Johan Sverdrup med 40 års erfaring fra norsk sokkel. Vi vet at gjennom hardt arbeid hver dag klarer vi å øke olje- og gassutvinningen og forlenge levetiden på feltene våre. I løpet av de 50 årene Johan Sverdrup skal produsere vil innovasjon og ny teknologi gi nye muligheter, sier prosjektdirektør Kjetel Digre i meldingen.

Derfor har Statoil for første gang i et offshoreprosjekt satt av over 2500 kvadratmeter med ledig dekkplass.

– Denne plassen kan vi bruke på utstyr og teknologi som kan øke utvinningen og forlenge levetiden på Johan Sverdrup, forklarer Digre. 

Det ledige området vil bli brukt til å realisere tiltak for økt utvinning og innfasing av framtidige faser av Johan Sverdrup-utbyggingen, og eventuelt andre framtidige funn på Utsirahøyden. 

Størst

Stigerørsplattformen er den største av de fire plattformene som utgjør Johan Sverdrup feltsenter.

Den er 124 meter lang, 28 meter bred og 42 meter høy, og vilveie til sammen 23.000 tonn.  

Den bygges ved Samsung Heavy Industries i Sør-Korea, med Aker Solutions som ansvarlig for prosjektering og innkjøpsledelse.

Stigerørsplattformen har en rekke sentrale oppgaver på feltet. Det er fra denne Johan Sverdrup-feltet vil få strøm fra land og omformermodul, og pumper for vanninjeksjon.

I tillegg er det herfra oljen og gassen fra det enorme Johan Sverdrup-reservoaret bli eksportert til land, til Kårstø (gass) og til Mongstad (olje). 

Plattformen er designet med mellom 40 og 50 stigerør og J-rør.

Én igjen

Med byggestart i Sør-Korea er det kun ett plattformdekk som gjenstår å komme i gang på. 

I mars kuttet Kværner og underleverandører de første stålplatene på Stord, til det som skal bli utstyrs- og boligplattformen. Kværner også ansvaret for totalleveranser av tre av de fire plattformunderstellene til Johan Sverdrup-utbyggingen. Byggingen av disse er også i gang. 

Aibel startet med arbeidet på dekket til boreplattformen i Haugesund alt i februar. 

Prosessplattformen vil ha byggestart i løpet av juli.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.