BYGG

Denne skyskraperen er bygget opp av gamle containere

«Containerscraper».

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
31. aug. 2015 - 19:44

Tegn et bygg laget av resirkulerte shippingcontainere som kan stå på en gitt tomt i Dharavi-slummen i Mumbai i India og bedre levekårene for innbyggerne der.

Det var utgangspunktet for konkurransen til Superskyscrapers, og det manglet ikke på kreative forslag.

Containertårn

CRG Architects, med kontorer blant annet i New York, Barcelona og Shenzhen i Kina, foreslo to tårn: Ett på 400 meter og ett på 200 meter.

Totalt bruker det største tårnet 2.344 45-fots containere til leiligheter, 21 45-fots containere til vanntanker og 402 tomme containere som for eksempel kan brukes til grøntområder, underholdning eller medisinske tjenester.

I tillegg kommer 644 40-fots containere som settes vertikalt og brukes til heissjakter. Man kommer selvfølgelig heller ikke unna en betong- og stålstruktur til å holde det hele oppe.

Spektakulært basseng: 20 cm glass er alt som skiller svømmerne fra fritt fall

Containerscraper vil få 139 etasjer om den noen gang blir bygget. CRG Architects

139 etasjer

Til sammen det et bygg på 139 etasjer med over 78.000 kvadratmeter areal til leiligheter.

Én container utgjør nemlig en studioleilighet på drøyt 33 kvadratmeter, mens tre containere gir en 100 kvadratmeter stor leilighet over to plan med tre soverom og tre bad.

Rør og ledninger til vann, kloakk og liknende har CRG sett for seg å plassere i løftehullene i "gulvet" på containerne.

Det skulle bli verdens høyeste bygg: Det skulle bli verdens høyeste bygg. Nå brukes fundamentet som fiskefarm

Slik ville Containerscraper-tårnene blitt et nytt landemerke i Mumbai. CRG Architects

I samtaler

Den fargerike utsiden kommer av at arkitektkontoret har plassert kalde farger på nordsiden og varme farger på sørsiden.

Hullene som skapes innimellom containerne skal også bidra til å holde temperaturene nede, noe som kan være en utfordring i hete Mumbai.

Containerscraper, som forslaget er kalt, ble nummer tre i konkurransen. Arkitektene skal ifølge Global Construction Review være i samtaler med en annen by om å kunne sette opp bygget der.

Les også: Her bygger kinesere 57 etasjer på 19 dager

High Living: Nummer to i konkurransen var et spesielt utformet containerbygg. Dio Inno

Trekantet

Nummer to i konkurransen ble prosjektet High Living fra arkitektfirmaet Dio Inno.

De har designet en trekantet grunnmodul som kan bygges videre på i mange faser, og som har den fordelen at den ikke krever så mye areal på selve bakken, men stort sett bygger i høyden.

De ser for seg et skjelett som bærer åtte containere i hver modul. Containerne stables to og to hver vei, og ulike farger kan brukes til å signalisere ulike typer moduler, mener arkitektene.

Juryen mente at designet ga muligheter for utvidelse etter hvert som behovene øker, men at forslaget hadde noen ubesvarte spørsmål når det kom til strukturell effektivitet og energi.

Slik ser Dio Inno for seg at bygget kan utvides etter hvert. Dio Inno
Les også: 40, 30, 28, 17 etasjer - sjekk høyhusene som står i kø i Norge

Modulbygg Vinneren: Ganti+Associates designet et modulært bygg som kan utvides - og har både solcellepaneler og mikrovindturbiner. Ganti+Associates

Modulbygg

Vinneren av konkurransen var arkitektfirmaet Ganti+Associates.

De har sett for seg en 32 etasjer (rundt 100 meter) høy bygning satt sammen av moduler på cirka åtte etasjer hver med vertikale bjelker mellom.

Hver leilighet er satt sammen av tre 40-fots-containere, og bygget er designet både med solpaneler og mikrovindturbiner for å produsere strømmen sin selv.

– Prosjektet bærer bud om en helhetlig forståelse av stedets kontekst, samfunnet, kulturen og behovet for forbedrede levekår. Juryen likte den rene konfigurasjonen av et prosjekt som kan repeteres og tilpasses for å lage et distrikt, og på den måten forhindre at det oppstår en ny slum, skriver juryen i begrunnelsen.

Les også: 750 meter høy bygning i havet skal kunne huse 25.000 mennesker

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.