UTDANNING

Denne ringen kan bli NTH-ringens «lillebror»

Vinneren av designkonkurranse er kåret. Nå skal alle med mastergrad ved NTNU kunne få ring.

Dette kan bli den nye masterringen til NTNU. Möbiusbånd av Mads Fikkan tok førsteplassen i en designkonkurranse.
Dette kan bli den nye masterringen til NTNU. Möbiusbånd av Mads Fikkan tok førsteplassen i en designkonkurranse. Foto: NTNU
26. feb. 2020 - 18:22

I dag er det sivilingeniører og sivilarkitekter som kan bruke det som kalles et vitnemål i gull, sivilingeniørringen og doktorgradsringen.

I 2018 besluttet imidlertid ledelsen ved NTNU at studentene som er ferdig med mastergrad skal ha mulighet til å kjøpe en ring, uavhengig av hvilke fag de har valgt.

Årsaken til at NTNU vil tilby studentene å kjøpe ring etter at de har fullført mastergraden, er ifølge at de ser at andre læresteder gjør det, ifølge Universitetsavisa.

Nå er en vinnerring kåret etter en konkurranse der flere hundre forslag ble sendt inn. Kriteriene var blant annet at ringen skal passe begge kjønn og kunne selges til maksimalt 6000 kroner. 

Inspirert av Möbius' bånd

Vinnerforslaget fra Mads Fikkan har tittelen Möbius' bånd, som er et matematisk objekt.

«Geometrien har flere unike matematiske kvaliteter som fører til at formspråket egner seg for et teknologisk universitet, heter det i vinnerforslaget».

Ringen er formet ved at et ekstrudert rektangel blir rotert 180 grader jevnt over egen lengde, hvorpå formen får en bøyning på 360 grader til en sirkel «til tross for at formen konstant endrer seg gjennom rotasjon, holder indre og ytre diameter seg konstant» heter det i vinnerforslaget. <i>Foto:   NTNU</i>
Ringen er formet ved at et ekstrudert rektangel blir rotert 180 grader jevnt over egen lengde, hvorpå formen får en bøyning på 360 grader til en sirkel «til tross for at formen konstant endrer seg gjennom rotasjon, holder indre og ytre diameter seg konstant» heter det i vinnerforslaget. Foto:   NTNU

Men selv om dette er vinnerforslaget, er det likevel en utfordrer.

Andreplassen, ringen Ringvirkninger av Ragne Stauri, skal også lages som prototype.

Ringen lages i blankpusset stål og designet forestiller en blå dråpe som treffer vann. Den blå dråpen utformes som en blå sten eller emalje på metall. Den blå dråpen er inspirert av den blå kulen i NTNUs logo.

Ringvirkninger til Ragne Stauri kom på 2. plass. Kapillarbølgen er korte bølger i en væske, der bølgehastigheten bestemmes av overflatespenninger som overvinner tyngdekraften. Likeledes kan en utdanning ved NTNU gi kunnskap som kan overvinne utfordringer og gi ringvirkninger i livet, heter det forslaget.
Ringvirkninger til Ragne Stauri kom på 2. plass. Kapillarbølgen er korte bølger i en væske, der bølgehastigheten bestemmes av overflatespenninger som overvinner tyngdekraften. Likeledes kan en utdanning ved NTNU gi kunnskap som kan overvinne utfordringer og gi ringvirkninger i livet, heter det forslaget.
NTH-ringen, som bare sivilingeniører og sivilarkitekter kan bruke. <i>Foto:  no</i>
NTH-ringen, som bare sivilingeniører og sivilarkitekter kan bruke. Foto:  no

Etter at begge ringene er produsert, bestemmer juryen ta en endelig beslutning på hvilken ring som er vinneren og skal settes ut i produksjon.

For å få kjøpe NTNU-ringene hos gullsmeden som selger dem, må du ha legge frem bevis for at du er kvalifisert, en rekvisisjon fra NTNU.

Instagram kan du se NTH-ringen i bruk av kvinner og menn.

 

Enda en ring: Denne ringen er for de med doktorgrad. Doktorringen er et verdighetstegn for en person som har avlagt doktorgraden, og har røtter tilbake til middelalderen, hvor den spilte en sentral rolle i seremonien hvor doktoranden innvies som doktor og tildeles doktorgraden. <i>Foto:  Mentz Indergaard/NTNU Info</i>
Enda en ring: Denne ringen er for de med doktorgrad. Doktorringen er et verdighetstegn for en person som har avlagt doktorgraden, og har røtter tilbake til middelalderen, hvor den spilte en sentral rolle i seremonien hvor doktoranden innvies som doktor og tildeles doktorgraden. Foto:  Mentz Indergaard/NTNU Info
Karin Lundgren med et tekstilnett av karbonfiber som kan erstatte stangarmering av stål, og dermed redusere behovet for betong.
Les også

Denne broen støttes opp av det som kan bli fremtidens armering

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.