T2

Denne printeren kan skrive ut et mål på 5,5 timer

Og den skriver på nesten hva som helst.

15. okt. 2013 - 17:55

HP har valgt ut idealkunden for sin nye superprinter. En norsk kunde. Det de har installert er ikke en søt liten sak på skrivebordet som kan produsere bilder fra mobiltelefonen.

Hos Megaprint i Røyken, 30 minutter fra Oslo, står den, HPs nye Latex 3000-printer, og den passer godt til selskapsnavnet. Dette er i megaklassen.

Lateks

For her snakker vi ikke om sider i minuttet, men kvadratmeter i timen. For Latex 3000 skriver ut fra rull på omtrent hva som helst, og kan dekke et mål på fem og en halv time.

En slik sak, med en listepris på 230 000 euro, er ikke noe man plukker opp på Elkjøp.

– Slike storformatskrivere er ikke noe nytt. Dette har vi drevet med siden 1993, da vi etablerte selskapet. Den gangen var vi nummer fem i verden som skaffet oss en slik storformatskriver. Nå er vi nummer én med den nye storformat-lateksteknologien. Det som er nytt er at giganten HP kommer inn i dette markedet med noe som er både nytt og billig, selv om over to millioner kroner kanskje ikke akkurat virker billig, sier sjefen i Megaprint, Sigurd Hammerstad.

– De andre maskinene vi har benytter løsemidler i blekket. HPs nye maskin bruker en ny blekkteknologi basert på lateks som stort sett bare avgir vanndamp når den tørker. Når vannet er dampet bort av varmelampene smelter lateksen og beskytter de pigmenterte fargestoffene, sier Hammerstad.

Les også: Nå kan du 3D-printe deg selv

Utviklet i Europa

Han tror HP kommer til å lykkes med teknologien, og derfor er de interessert. Maskinen de har kjøpt er utviklet i Barcelona og produseres i Singapore.

I forhold til ytelsen veier den tredjedelen av konkurrerende teknologi og selskapet har ambisjoner om å erobre markedet i den helt andre enden av det hjemme- og kontorskrivermarkedet de er blitt så store i.

– Det er også viktig for oss at teknologien kan brukes til å skrive på nesten alt mulig, fra vinyl som kan dekke biler, til tekstil og alt slags papir. Det øker markedspotensialet veldig, sier han.

Fotokvalitet

Den nye HP-skriveren kan produsere utskrifter i en oppløsning på 1200 dpi, men da tar det lenger tid. I praksis blir de fleste jobbene kjørt med en hastighet på 80 m/time.

HP har valgt å bruke den samme filosofien som på skrivebordsmodellene ved at skrivehodene er en byttedel.

Hver gang et hode har brukt 40 liter blekk blir det byttet. Det reduserer behovet for service betraktelig.

Mens de fleste har valgt å bruke piezoelektrisk drevne dyser benytter Latex 3000 det samme termiske prinsippet som bordskrivere.

Trykkverket bruker seks ulike blekkfarger og en spesialvæske som optimaliserer trykkingen.

Les også: Test av fire solide multifunksjonsskrivere

Tapet

Hammerstad har hatt et årelangt samarbeid med IKEA og andre store selskaper og trykket plakater og veggdekorasjoner.

For de som har sett Stortinget mens det ble pusset opp, var det Megaprint som printet ut det enorme bildet av bygningen som ble hengt utenpå stillaset.

– Det er ikke mange lyspunkter i trykkeribransjen, men storformatprinting er et segment som vokser raskere enn verdensøkonomien. Og vi har bare begynt. Noe jeg har stor tro på er tapeter. Folk kan få laget tapet av sine egne bilder eller designer, sier Hammerstad.

Les også:

– Smeltevoks er de beste skriverne

Det tok fem år før de solgte én eneste en. Nå har de 28 modeller  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.