BLOG

Denne lysdioden skal gjøre bildene... lysere

Vi i Mobili er av den oppfatning at ekte blits slår LED-lys når som helst og hvor som helst. Med det mener vi altså hva slags lys som brukes som blits når du tar bilder.Grunnen er enkelt og greit at en blitslampe, for eksempel en Xenon-blits, som regel gir et mer naturlig og sterkere lys enn en LED-lampe.Men nå har Siemens-datterselskapet Osram Opto pønsket ut en ny LED som skal være mye bedre enn det som sitter i telefonen din i dag.

Marius ValleMarius ValleJournalist
29. nov. 2010 - 09:58

Først litt teknisk:

Forkortelsen LED står for Light Emitting Diode, og kalles på norsk en lysdiode. Enkelt forklart gir en lysdiode fra seg lys når du setter strøm på den. Den har en del fordeler i forhold til vanlig blits, som at den bruker betydelig mindre strøm og tar mindre plass.

Ulempen er at lyset er langt fra like sterkt som en vanlig blits. Du har sikkert sett at det ofte bare er midten av bildet som er lyst når du tar bilde i et mørkt rom.

En blits er derimot en glødelampe som sender fra seg et kort glimt (blits betyr egentlig lyn på tysk). Dette gir et kraftigere lys, men har ulempen at den bruker en del strøm, tar større plass og ikke minst at den må synkroniseres med lukkeren på kameraet.

Synkronisering er ikke et problem med LED, siden telefonen bare trenger å tenne den før lukkeren åpnes og slukke den etter at bildet er tatt.

Hva Osram Opto har pønsket ut

Så kommer vi omsider til poenget: Osram Opto har laget en LED som lyser 50 prosent mer enn forgjengeren. I tillegg har de laget en linse som sprer lyset mye jevnere. 

Resultatet er ifølge produsenten at du får jevn belysning av et motiv som er en meter unna kameraet (noe de har forsøkt å illustrere med det fantastiske bildet i toppen av denne bloggposten).

Fordelen er altså at du med en tynn kameratelefon kan ta relativt godt opplyste bilder. Lysmengden er oppgitt til 150 lux.

Enhver forbedring i mobilkamera er selvsagt en god ting, og vi regner med at mobilprodusentene vil utstyre sine tynneste telefoner den nye LED-en.

Den nye LED-en kan dessuten også brukes i knøttsmå prosjektører, som slike som er bygget inn i telefoner.

Ikke for å være negativ, altså... Men til syvende og sist er det ekte blits som gjelder. Og dessuten får du enkelt og greit ikke plass til et skikkelig bra kamera i en tynn telefon. 

Innlegget er skrevet av Marius Valle.

Kilde: Pressemelding, via: Engadget.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.