INDUSTRI

Denne kjøler en colaboks på 45 sekunder

Det kan bli slutt på kjøleskap for brus i dagligvarebutikkene.

Her er hjemmeversjonen av hurtigkjølesystemet.
Her er hjemmeversjonen av hurtigkjølesystemet. Bilde: Enviro-Cool
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
18. sep. 2013 - 11:25

Samarbeidsprosjektet Rapid-Cool har utviklet en ny kjøleteknikk, der drikkevarer kan oppbevares ved romtemperatur og først kjøles ned når de blir kjøpt. Hurtigkjøleren skal kunne erstatte kjøleskapene til kiosker og butikker.

Teknologien skal kunne kjøle ned en 330 ml brusboks på under 45 sekunder fra romtemperatur til fire grader.

Løsningen skal kunne redusere elektrisitetsforbruket med 80 prosent sammenliknet med åpne kjøledisker og med 54 prosent sammenliknet med kjøleskap med glassdører, ifølge Ingeniøren.

Les også: Webkamera i kjøleskapet skal gi deg oversikt

Testes snart i butikker

Prosjektet har fått syv millioner kroner i støtte fra EU for å utvikle teknologien. I prosjektet deltar blant annet det britiske selskapet Enviro-Cool som har spesialisert seg på kjøleteknologi

Teknologien er foreløpig på prototypestadiet, men teknologien skal testes i supermarkeder i Nederland i slutten av oktober.

Roterer i isvannHurtigkjølere som dette skal testes i nederlandske butikker neste måned.
Roterer i isvannHurtigkjølere som dette skal testes i nederlandske butikker neste måned.

Roterer i isvann

Over flere år er det utviklet flere hurtigkjøleløsninger, men ingen som kjøler ned drikkevarer like raskt som denne teknologien, hevder partnerne i prosjektet.

Problemet med å kjøle ned en brusboks eller -flaske hurtig, er at det lett dannes is på yttersiden av beholderen, mens væsken i midten forblir varm.

Løsningen til Enviro-Cool, en britisk partner i prosjektet som er spesialisert på kjøleteknologi, går ut på å la flasken eller boksen rotere i kaldt vann, skriver Ingeniøren.

Kjøle- og frysedisker over hele Europa bruker årlig til sammen 85 TWh energi, ifølge samarbeidspartnerne i prosjektet. Et av målene deres er å redusere dette.

Les også: Kjøleskapet serverer kald "Farris"

Avtale med drikkevaregigant

EU-kommisjonen mener prosjektet de har støttet, kan bidra til at selskaper kan spare penger samtidig som man kan gjøre noe for miljøet og skape arbeidsplasser, ifølge siliconrepublic.com.

– Kommisjonen har forpliktet seg til å investere enda mer EU-midler i prosjekter som virkelig kan gjøre en forskjell i folks liv, sier Michael Jennings, EU-kommisjonens pressetalsmann for forskning, innovasjon og vitenskap til nettstedet.

Partnerne i prosjektet har nylig inngått en avtale med en global distributør av drikkevarer og en stor hvitevareprodusent.

Partnerne ser også for seg at systemet skal kunne integreres i brusautomater, slik at disse ikke trenger å oppbevare drikkevarene nedkjølt, men kan kjøle dem ned når drikkevarene blir kjøpt.

Les også:

DETTE må vel være Norges eldste kjøleskap?

Kuttet 40 prosent av energiregningen

Femdobler holdbarheten til kjøtt og fisk  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.