KRAFT

Denne havvindparken kunne blitt 33 prosent mer effektiv

Ved å øke avstanden mellom turbinene i Lillgrund og plassere disse i et ujevnt mønster i forhold til raden foran og bak, kunne effekten vært økt drastisk.
Ved å øke avstanden mellom turbinene i Lillgrund og plassere disse i et ujevnt mønster i forhold til raden foran og bak, kunne effekten vært økt drastisk. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
7. nov. 2013 - 08:55

Den svenske havvindparken Lillgrund utenfor kysten av Skåne kunne ha blitt opp til 33 prosent mer effektiv dersom vindturbinene hadde blitt plassert annerledes.

Det mener forsker Christina Archer ved Universitetet i Delaware.

I en studie gjennomført i samarbeid med en gruppe forskerer på atmosfæriske forhold og energiproduksjon, gjennomførte de datasimuleringer for alternative konfigureringer av havvindparken.

Ujevnt

Turbinene i Lillgrund havvindpark er plassert tett sammen i rette rader. Forskerne brukte datasimulering til å undersøke effekten av seks alternative måter å konfigurere parken på.

Archer konkluderer med at måten vindturbinene er oppstilt på i Lillgrund på langt nær gir den mest optimale effekten på parkens ytelse.

Når forskerne derimot simulerte at havvindturbinene ble plassert ujevnt i forhold til hverandre, fikk de et helt annet resultat.

– Å gjøre annenhver rad ujevn i forhold til den andre var overraskende effektivt, sier Archer i en pressemelding.

Les også: Statkrafts nye testturbin skal bli høyere enn Oslo Plaza

Forskere har tatt for seg den lille svenske havvindparken Lillgrund fra 2007 for å se hvordan totalytelsen kunne blitt bedre. Parken ble bygget av Vattenfall. Foto: Kjetil Malkenes Hovland
Forskere har tatt for seg den lille svenske havvindparken Lillgrund fra 2007 for å se hvordan totalytelsen kunne blitt bedre. Parken ble bygget av Vattenfall. Foto: Kjetil Malkenes Hovland

Seks alternativer

I noen alternative konfigureringer plasserte de turbinene i rette rader, men økte avstanden mellom dem.

I andre plasserte de turbinene i et mer ujevnt mønster, tilsvarende hvordan noen teatersaler har endret stolplasseringen slik at publikummet bak får bedre sikt mot scenen.

De ulike konfigureringene ble kjørt i intensive datasimuleringer som hver tok uker å gjennomføre. Her tok de blant annet høyde for hvordan endringene påvirket vindmønsteret mellom turbinene.

Forskerne kom fram til at den mest effektive plasseringen var en kombinasjon av to tilnærminger:

Ved å øke avstanden mellom turbinene i Lillgrund og plassere disse i et ujevnt mønster i forhold til raden foran og bak, ville produksjonstapet som følge av turbulens blitt redusert og den generelle ytelsen blitt forbedret med totalt 33 prosent.

Archer mener funnene kan hjelpe ingeniører som jobber med å havvindparker til å gjøre bedre valg når de prosjekterer parkene.

Les også:

Fullskala flytende havvindturbin i gang utenfor Japan

Krever demoparker for havvind

Tviler på om Norges første vindpark til havs vil bli realisert  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.