ELSYKKEL

Denne elsykkelen får folk til å åpne lommeboka

Har samlet inn millioner til produksjon av sammenleggbar elsykkel.

Denne elsykkelen får folk til å bla opp.
Denne elsykkelen får folk til å bla opp. Bilde: Mate bike

En elsykkel som kan legges sammen, og som har en elektrisk rekkevidde på 80 kilometer går så det suser på folkefinansieringstjenesten Indiegogo.

Det danske utviklerlaget bak sykkelen, kalt Mate, har bedt om 80 000 dollar (ca 656 000 kroner) for å sette den i produksjon.

Responsen har i skrivende stund resultert i at det er samlet inn 880 000 dollar (7,2 millioner kroner) fra 1130 personer.

Og det med sju dager igjen av finansieringsperioden.

En kan trygt si at denne sykkelen har truffet en nerve.

Så hva er det som gjør at folk verden over åpner lommeboka for en sykkel som enda ikke er i produksjon?

Pris

For det første: Prisen. De som bestiller den nå, får den med i underkant av 70 prosent rabatt.

De forventer at utsalgsprisen skal være 18.000 kroner, men de som bestiller den via Indiegogo betaler 5.735 kroner pluss frakt.

Men så var det frakten da, som ikke snakkes så veldig mye om. Den er på hele 200 dollar (1.640 kroner). Etter moms er prisen dermed rundt 9.400 kroner ferdig levert. 

Da får du en sykkel med et 36 volts 13 amperetimer batteri, og en elmotor på 250 watt. Den gir en oppfart på 25 kilometer i timen, og altså en rekkevidde på 80 kilometer.

Batteriet leveres av Samsung, og fullades på tre timer om du velger hurtigladeralternativet.

For samme prisen må du stort sett klare deg med mindre rekkevidde, og ombygde «vanlige»  tråsykler.

Et alternativ med mindre batteri, og ett med kraftigere motor tilbys også. Sistnevnte er imidlertid ikke lovlig å bruke i Norge, ettersom den vil klassifiseres som moped. Da vil den måtte registreres og forsikres, og brukeren må ha minst mopedførerbevis.

Design

Sykkelen har batteriet bygget inn i rammen.
Sykkelen har batteriet bygget inn i rammen. Foto: Mate bike

Som tar oss over til det neste interessante med produktet: Det er designet slik at batteriet skyves inn i selve rammen. Altså ingen batteri på bagasjebrett her.

Og sykkelen kan med tre grep foldes sammen slik at den får plass i et bagasjerom eller andre små oppbevaringssteder.

Designmessig ligner den kanskje mest på en kombinasjon av en den gamle kombisykkelen og en BMX-sykkel. Vekten er oppgitt til rundt 22,5 kg med batteri. Et håndtak midt på rammen skal gjøre det enkelt å bære sykkelen opp trapper.

Hevder å kunne levere denne måneden

Det høres kanskje bra ut, men vær oppmerksom på følgende dersom du skulle være fristet til å bidra: Mange opplever at varer kjøpt via folkefinansiering blir forsinket. Det kan skyldes produksjonsutfordringer, kapasitet og annet.

Å kjøpe et produkt som ennå ikke er i produksjon, er med andre ord ikke som å handle et produkt fra en nettbutikk som har varen på lager.

Utviklerne av Mate hevder at de skal klare å levere sykkelen i løpet av denne måneden.

Et alternativ til å betale hele prisen nå, er å reservere en sykkel for 99 dollar (812 kroner). Da får du anledning til å kjøpe sykkelen for samme pris som nevnt over etter at finansieringsrunden er gjennomført.

 Les mer på Indiegogo.com.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.