KLIMA

Den tyske regjeringen er enig med delstater om plan for kullavvikling

Tysklands regjering har blitt enige med de kullproduserende delstatene om en tidslinje for avvikling av kullkraftproduksjonen i landet.

De kullproduserende delstatene i Tyskland har blitt enige med regjeringen om en tidslinje for avvikling av kullkraftproduksjonen. Her fra utvinning av brunkull fra en gruve i Schophoven Nordrhein-Westfalen. Kullkraftverket Weisweiler ses bakgrunnen.
De kullproduserende delstatene i Tyskland har blitt enige med regjeringen om en tidslinje for avvikling av kullkraftproduksjonen. Her fra utvinning av brunkull fra en gruve i Schophoven Nordrhein-Westfalen. Kullkraftverket Weisweiler ses bakgrunnen. Foto: Federico Gambarini / DPA via AP / NTB scanpix
16. jan. 2020 - 07:58

Statsminister Angela Merkel møtte ledere i delstatene Nordrhein-Westfalen, Sachsen, Sachsen-Anhalt og Brandenburg med mål om å komme nærmere en avvikling av brunkullutvinningen og kullkraftproduksjon.

Avviklingen av kullkraftverkene er en del av en ambisiøs plan for å endre landets energisektor, opplyser kilder til nyhetsbyrået DPA natt til torsdag.

Planen må fortsatt avtalefestes med operatørene av brunkullgruvene og kullkraftverkene. Detaljene i planen blir kjent så snart forhandlingene med de berørte selskapene er ferdig.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap)
Les også

Shell vil utsette havvind-auksjonen. Det vil ikke Aasland

Merkel har lovet klimakontroll

Den føderale regjeringen brukte mer enn seks timer i samtaler med delstatslederne om hvordan delstatene som blir mest påvirket av omveltningene i tysk kraftindustri, skal støttes.

Den tyske regjeringen har som mål å fase ut kull innen 2038, en frist som klimaaktivister avviser med henvisning til at ekstremværet har slått inn for lengst og at havene stiger og isbreene smelter nå.

I sin nyttårstale til det tyske folk sa Merkel at hun bruker all sin kraft på å kjempe for å vinne kontroll over klimaendringene.

Håper på kompensasjon

Tyske energiselskap håper på sin side å bli kompensert med flere milliarder euro for å stenge ned kullkraftverkene.

Et forslag om å stenge ned kullkraftverket i Schophoven innen 2026 har tidligere blitt avvist, opplyser kilder som er med på samtalene med kullindustrien.

En regjeringsoppnevnt kommisjon anbefalte i fjor at nybygde kraftverk, som ikke er tatt i bruk, forblir ubrukte. Den samme kommisjonen foreslo at mer enn 40 milliarder euro, nær 400 milliarder norske kroner, burde brukes på restruktureringen av energisektoren.

Administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentenes forening.
Les også

Det bygges rekordfå boliger – når ikke halvparten av behovet

Frykt for økte forskjeller

Regjeringen presses av de tidligere østtyske delstatene på grunn av frykten for at kullavviklingen kan øke de økonomiske forskjellene i landet.

– Vi vil bare lykkes i vår ambisiøse utfasingsplan dersom vi får med oss innbyggerne i de berørte områdene, har delstatsminister Armin Laschet i Nordrhein-Westfalen sagt.

Bruttonasjonalprodukt per innbygger i de tidligere kommuniststatene har stagnert på rundt 70 prosent av nivået delstatene vest i landet ligger på.

Forsvarsminster Bjørn Arild Gram har skrevet under en intensjonsavtale om at Norge deltar i koalisjonen til støtte til Ukraina innen luftvern mot fly og misslier.
Les også

Norge deltar i luftvernkoalisjon for å støtte Ukraina

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.