KLIMA

Den tyske regjeringen er enig med delstater om plan for kullavvikling

Tysklands regjering har blitt enige med de kullproduserende delstatene om en tidslinje for avvikling av kullkraftproduksjonen i landet.

De kullproduserende delstatene i Tyskland har blitt enige med regjeringen om en tidslinje for avvikling av kullkraftproduksjonen. Her fra utvinning av brunkull fra en gruve i Schophoven Nordrhein-Westfalen. Kullkraftverket Weisweiler ses bakgrunnen.
De kullproduserende delstatene i Tyskland har blitt enige med regjeringen om en tidslinje for avvikling av kullkraftproduksjonen. Her fra utvinning av brunkull fra en gruve i Schophoven Nordrhein-Westfalen. Kullkraftverket Weisweiler ses bakgrunnen. Foto: Federico Gambarini / DPA via AP / NTB scanpix
16. jan. 2020 - 07:58

Statsminister Angela Merkel møtte ledere i delstatene Nordrhein-Westfalen, Sachsen, Sachsen-Anhalt og Brandenburg med mål om å komme nærmere en avvikling av brunkullutvinningen og kullkraftproduksjon.

Avviklingen av kullkraftverkene er en del av en ambisiøs plan for å endre landets energisektor, opplyser kilder til nyhetsbyrået DPA natt til torsdag.

Planen må fortsatt avtalefestes med operatørene av brunkullgruvene og kullkraftverkene. Detaljene i planen blir kjent så snart forhandlingene med de berørte selskapene er ferdig.

Den svenske energiministeren Ebba Busch sammen med en annen kjernekraft-venn, den belgiske energiminister Mathieu Bihet.
Les også

Sveriges energiminister: EU er for opptatt av fornybar energi

Merkel har lovet klimakontroll

Den føderale regjeringen brukte mer enn seks timer i samtaler med delstatslederne om hvordan delstatene som blir mest påvirket av omveltningene i tysk kraftindustri, skal støttes.

Den tyske regjeringen har som mål å fase ut kull innen 2038, en frist som klimaaktivister avviser med henvisning til at ekstremværet har slått inn for lengst og at havene stiger og isbreene smelter nå.

I sin nyttårstale til det tyske folk sa Merkel at hun bruker all sin kraft på å kjempe for å vinne kontroll over klimaendringene.

Håper på kompensasjon

Tyske energiselskap håper på sin side å bli kompensert med flere milliarder euro for å stenge ned kullkraftverkene.

Et forslag om å stenge ned kullkraftverket i Schophoven innen 2026 har tidligere blitt avvist, opplyser kilder som er med på samtalene med kullindustrien.

En regjeringsoppnevnt kommisjon anbefalte i fjor at nybygde kraftverk, som ikke er tatt i bruk, forblir ubrukte. Den samme kommisjonen foreslo at mer enn 40 milliarder euro, nær 400 milliarder norske kroner, burde brukes på restruktureringen av energisektoren.

Esa har godkjent momsfritak i Norge ut 2024. Nå vil regjeringen forlenge ordningen.
Les også

Vedum varsler om forlengelse av momsfritak for elbiler

Frykt for økte forskjeller

Regjeringen presses av de tidligere østtyske delstatene på grunn av frykten for at kullavviklingen kan øke de økonomiske forskjellene i landet.

– Vi vil bare lykkes i vår ambisiøse utfasingsplan dersom vi får med oss innbyggerne i de berørte områdene, har delstatsminister Armin Laschet i Nordrhein-Westfalen sagt.

Bruttonasjonalprodukt per innbygger i de tidligere kommuniststatene har stagnert på rundt 70 prosent av nivået delstatene vest i landet ligger på.

Energiminister Terje Aasland (Ap) advarer mot å snu om Melkøya.
Les også

Aasland advarer: – Slik styrer man ikke et land

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.