MOTOR

Den nye Mercedes-hydrogenbilen kan lades

Og har norsk lagringsteknologi.

Mercedes-Benz viste fram sin nye generasjon hydrogenteknologi i sommer. Den skal først plasseres under skallet på en GLC-suv.
Mercedes-Benz viste fram sin nye generasjon hydrogenteknologi i sommer. Den skal først plasseres under skallet på en GLC-suv. Bilde: Daimler AG
23. aug. 2016 - 12:09

Når Daimler AG lanserer en ny generasjonen hydrogenbiler, er det med lagringsteknologi fra Hexagon Composites.

Selskapet, som har hovedkontor i Ålesund, skal levere hydrongentankene til den kommende Mercedes-Benz GLC F-Cell, melder selskapet i en børsmelding.

Raufoss og Lincoln

Det er datterselskapet Hexagon Lincoln i Nebraska i USA som skal produsere komposittankene, mens Hexagon Raufoss skal lage innerbeholderen i polyamid.

De nye sylindertankene er resultatet av flere års forskning, utvikling og testing sammen med Daimlers datterselskap NuCellSys, heter det fra Hexagon.

Verken Hexagon eller Daimler har gått ut med noe volum på kontrakten.

Mercedes-Benz GLC F-Cell-prototypen.
Mercedes-Benz GLC F-Cell-prototypen. Foto: Daimler AG

– Dette er den første serieleveransen i Europa. For oss markerer det også den første ordre for serieleveranse etter at vi etablerte hydrogen som eget forretningsområde i vinter, opplyser kommunikasjonsssjef Solveig D. Sæther.

Forrige generasjon (t.v) og den kommende MB F-Cell.
Forrige generasjon (t.v) og den kommende MB F-Cell. Foto: Daimler AG

Selskapet har fra før en rekke leveranser til Daimler.

Både første og andre generasjon F-Cell, basert på henholdsvis A- og B-klasse, og samtlige gassmodeller siden 2008 - det vil si to generasjoner B-klasse og en E-klasse til dags dato.

Kan lades eksternt

Nå er det altså GLC F-cell som er i ferd med å utvikles. Den skal lanseres på bilmessa i Frankfurt om et år.

Teknisk Ukeblad omtalte den første gang før jul i fjor, og i sommer slapp Daimler flere tekniske detaljer i forbindelse med presentasjonen av deres elektrifiseringsstrategi.

GLC F-Cell er den første hydrogenbilen som kan lades eksternt.
GLC F-Cell er den første hydrogenbilen som kan lades eksternt. Foto: Daimler AG

Den nye brenselcellemodellen kommer med en nyvinning: Et lititumionebatteri med en kapasitet på 9 kWh kan lades opp på forhånd og gi en batterirekkevidde på cirka 50 km.

Altså som på eksisterende plug-in-hybrider, eksempelvis GLC 350 e 4MATIC.

Hver bil skal utstyres med to hydrogentanker med samlet kapasitet på 4 kg H2 og en NEDC-rekkevidde på 500 km. Mens 700 bar-tankene lages i Norge og USA, produserer Daimler hele hydrogentanksystemet på sin fabrikk i Mannheim i Tyskland.

Daimlers nye brenselcellesystem lanseres i GLC i 2017.
Daimlers nye brenselcellesystem lanseres i GLC i 2017. Foto: Daimler AG

Når det gjelder den resten av den hydrogenelektriske drivlinja, er selve brenselcellestacken utviklet i Canada i samarbeid med Ford (Automotive Fuel Cell Cooperation, AFCC), og produsert av Mercedes-Benz Fuel Cell (MBFC) i Tyskland.

Det er NuCellSys utenfor Stuttgart som har ansvaret for å sette alle komponentene sammen til et fungerende brenselcellesystem som tar om lag 30 prosent mindre plass enn på eksisterende MB F-Cell og får plass i motorrommet.

Dessuten har de, ifølge Daimler, redusert bruken av platina i cellestabelen med 90 prosent.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.