INDUSTRI

Den første merden av resirkulert plast er sjøsatt

Skal bidra til mer bærekraftig oppdrett.

En merd av resirkulert plast fra kysten er sjøsatt utenfor Mo i Rana.
En merd av resirkulert plast fra kysten er sjøsatt utenfor Mo i Rana. Foto: Oceanize
Marius ValleMarius ValleJournalist
27. sep. 2023 - 08:34

Den første merden laget av resirkulert plastavfall samlet langs kysten er sjøsatt i Mo i Rana, skriver NRK.

Merden er konstruert av 30 tonn resirkulert plast, og skal være den første i verden av sitt slag. Resultatet er fruktene av et samarbeid mellom Akva Group, Nova Sea, Plasto, Helgeland Plast og Oceanize. 

En viktig kilde til plasten som er brukt i merden er utrangerte merder. Det har også blitt brukt plast fra blåser og tau. 

Oceanize har malt og smeltet ned gammel plast til nytt granulat. Resirkuleringen er et resultat av samarbeid med forsknings- og utviklingssenteret Norner i Porsgrunn.

Granulatet har deretter blitt sendt videre til Helgeland Plast, Plasto og Akva Group for produksjon av nye komponenter, skriver Oceanize i en pressemelding. Merdene har blitt satt sammen og levert til Nova Sea, som nå skal bruke dem i produksjon av laks.

Merden består av 30 tonn resirkulert plast.

Plast i jord fra kysten av Trønderlag.
Les også

Det må straffe seg å produsere og selge plast

Omfattende prosess

Administrerende direktør i Oceanize, Sunniva Nicolaisen sier til NRK at prosessen med å samle inn og prosessere utrangerte merder har vært omfattende. De har jobbet med lokale oppdrettsselskap i Trøndelag. 

Hun sier at det er flere som nå etterspør resirkulerte produkter, men at det kreves forskning og utvikling som kan sørge for at resirkulert plast blir like bra som ny plast. Selskapet har tro på at markedet er stort.

Materialkvaliteten som brukes i merder er regulert av en egen teknisk standard. Målet med prosjektet har vært å vise at resirkulert plast er like god som jomfruelig plast til denne bruken. 

Prosjektet har fått støtte fra Handelens Miljøfond og Skattefunn.

Plattformen sprenges, masse røyk.
Les også

Gjenbruker oljeplattformer i elbiler

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.