OLJE OG GASS

«Den alternative forklaringen på Ernas Lofoten-demens: De visste akkurat hva de gjorde»

Olje- og energiminister Tord Lien havnet i bråk etter å ha åpnet Nordland 6 for nominasjon i 24. konsesjonsrunde.
Olje- og energiminister Tord Lien havnet i bråk etter å ha åpnet Nordland 6 for nominasjon i 24. konsesjonsrunde. Bilde: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
9. sep. 2016 - 12:49

Olje- og energiminister Tord Lien var i godt humør da han under årets oljefest i Stavanger annonserte nominasjonsprosessen til 24. konsesjonsrunde sammen med statsminister Erna Solberg.

Han gnisset tenner og svarte tålmodig på spørsmål. Erna smilte også.

Hun snakket varmt om hvor viktig det er med nye leteområder. Norsk gass skal nemlig erstatte kull i Europa og er derfor en svært viktig del av klimaløsningen.

Det snakkes ikke like ofte om hvilken plass den norske oljen – som man gjerne finner i jakten på gassen – har i dette bildet, men det får så være.

Kort tid etter gikk Statoil-sjef Eldar Sætre ut i VG og fortalte at petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten ville være bra for klimaet.

Forvirrende

Og akkurat i det norsk oljepolitikk var i ferd med å nå toppen av kjedelige og forutsigbare utspill, kommer Tord Lien og leverer en forfriskende og forvirrende pakke:

Han inviterer altså oljeselskapene til å bruke tid, penger og ressurser på å nominere områder utenfor Lofoten som er fredet frem til etter valget i 2017.

Dette er forskjellen på nominasjonskartene fra 2014 og 2016. De rosa områdene er blokkene som oljeselskapene kan nominere. Et titalls blokker er nå åpnet for nominasjon i de forbudte Nordland 6-områdene, samt Møre-blokkene. <i>Foto: Skjermdump Oljedirektoratet</i>
Dette er forskjellen på nominasjonskartene fra 2014 og 2016. De rosa områdene er blokkene som oljeselskapene kan nominere. Et titalls blokker er nå åpnet for nominasjon i de forbudte Nordland 6-områdene, samt Møre-blokkene. Foto: Skjermdump Oljedirektoratet

Samtidig gjør han det klinkende klart at dette var meningen. På toppen av dette legger han til at oljeselskapene kan nominere disse områdene så mye de vil: De vil uansett ikke bli utlyst, av respekt for samarbeidsavtalen med Venstre og Kristelig folkeparti.

Deretter hevder statsministeren– hvis statssekretær tidligere var Lofoten-talsmann i Oljeindustriens Landsforening (Norsk olje og gass i dag) – overfor VG at hun har fått et anfall av demens og at regjeringen glemte samarbeidsavtalen.

Uff da, ja, fort gjort å glemme den.

Etter dette sendte Tord Lien ut en helomvending, akkompagnert av et nytt kart. Her var de rosa områdene i Nordland 6 og Møre-blokkene blitt hvite igjen. Ikke lenger åpne for nominasjon.

Det hadde vært forfriskende om regjeringen kunne ha forklart fadesen på en annen måte. For eksempel denne: Forsøket på å gå under radaren for å få fortgang i åpningen av Nordland VI og Møre-blokkene fungerte ikke, og vi valgte derfor å droppe det når planen ble avslørt.

Vil åpne Nordland 6 i 2018

Det er flere aspekter som hører med i bakgrunnen til denne historien:

  • Det tok relativt mange dager fra de kontroversielle kartene ble offentliggjort av Oljedirektoratet, til Venstre, KrF og alle andre ble klar over hva dette innebar. Det var først da våkne journalister i Upstream skrev om saken over en uke etterpå at samarbeidspartiene ble klar over ”snikåpningen”
  • Under et intervju med Upstream på ONS fortalte Tord Lien eksplisitt at han trodde det var mulig å levere en plan for åpning av Nordland 6 allerede før sommeren 2018. Dette betyr at det mest sannsynlig er et arbeid på gang i departementet for å forberede denne åpningen.
  • Tord Lien visste nøyaktig hva han gjorde da de tilgjengelige blokkene i nominasjonsprosessen også inkluderte Nordland 6 og Møre-blokkene. Dette gjorde han klart da departementet sendte ut bakgrunnsnotater til journalister om hvorfor disse blokkene nå kunne nomineres: ”Mest mulig kvalitetskunnskap om geologien lokalt og regionalt er viktig for å sikre god utforskning og ressursforvaltning. Derfor har departementet valgt å ikke begrense kunnskapsinnhenting unødvendig”, het det i forklaringen fra Olje- og energidepartementet.
    Det skal altså ganske mye til for å tro på at samarbeidsavtalen var noe regjeringen glemte. De ønsket rett og slett ikke at kunnskapsinnhentingen – også i Nordland 6 og i Møre-blokkene – skulle ”begrenses unødvendig”.

Venstres Ola Elvestuen sa tidlig at dette var ”klønete” fra regjeringen. Han har lært seg kunsten å underdrive.

Poenget er at et profesjonelt departement ikke åpner opp kontroversielle områder for nominasjon – med skriftlige begrunnelser for hvorfor de gjør det – fordi noen har vært klønete.

Det gjør de fordi de ønsker å åpne opp områdene for nominasjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.