BYGG

Demning tilknyttet byggeprosjekt i Laos brast – seks landsbyer er oversvømt

Fem milliarder kubikkmeter vann flommet ut da en demning tilknyttet et vannkraftverk under oppføring brast i Laos.

Landsbyboere har søkt tilflukt på et hustak i Attapeu distriktet, sør i Laos, tirsdag 24. juli, 2018.
Landsbyboere har søkt tilflukt på et hustak i Attapeu distriktet, sør i Laos, tirsdag 24. juli, 2018. Foto: Foto: AP / NTB scanpix
25. juli 2018 - 09:32

Tusenvis av mennesker var onsdag isolert, omgitt av vannmasser, to dager etter at demningen plutselig brast og store mengder vann oversvømmet seks landsbyer sør i Laos.

Lokale medier melder at vannstanden fortsetter å stige som følge av monsunregn, og bilder som sirkulerer på sosiale medier, viser at store områder er oversvømmet. Se video lenger ned i saken.

Byggeleder Haavard Vaaje (i midten til venstre) og assisterende byggeleder Richard Ramsland i Statens vegvesen har valgt entreprenøren som skal bygge miljøgate i Gran. Om et års tid kan ordfører i Gran Gunn Elisabeth Alm Thoresen, t.v. og stortingsrepresentant Rigmor Aaserud etter planen ta i bruk den nye miljøgata, som blir bygd med lave utslipp av klimagasser.
Les også

Lover rekordlave utslipp når ny miljøgate i Gran skal bygges

Så langt er det funnet 19 omkomne, mens flere hundre er savnet, ifølge lokale medier.

Nesten ferdigstilt

Ulykken skjedde mandag kveld ved et vannkraftverk som har vært under oppføring i Sanamxay i provinsen Attapeu sør i Laos, nær grensen til Kambodsja. Byggeprosjektet, Xe-Pian Xe-Namnoy Hydroelectric Power Project, ble innledet i 2012 og har en kostnadsramme på drøyt én milliard dollar.

Et stillbilde fra et TV-opptak viser folk som blir evakuert fra det oversvømmede området sør i Laos. <i>Foto:  Attapeu TV via AP / NTB scanpix</i>
Et stillbilde fra et TV-opptak viser folk som blir evakuert fra det oversvømmede området sør i Laos. Foto:  Attapeu TV via AP / NTB scanpix

Kraftselskaper fra Laos, Thailand og Sør-Korea jobbet sammen om prosjektet som etter ferdigstillelse skulle generere 1,879 gigawattime per år, ifølge prosjektets nettsted. 90 prosent av kraften skulle eksporteres til Thailand, mens det resterende skulle selges til det lokale kraftnettet i Laos.

Anlegget skulle starte kommersiell drift innen 2019. 90 prosent var ferdigstilt, ifølge det thailandske selskapet Ratchburi, som er blant partnerne i prosjektet.

Vedlikehold og rassikring må prioriteres i Nasjonal transportplan, mener NAF.
Les også

Fylkesveiene: Forfall og rassikring vil koste 166 milliarder

Oppdaget skade på avlastningsdam 

Fem milliarder kubikkmeter vann skal ha flommet ut, noe som tilsvarer snaut en tidel av den samlede vannmengden i Mjøsa.

Demningen som brast var en avlastingsdam for selve hoveddemningen.

Ifølge channelnewsasia.com sier en av byggherrene, det sydkoreanske selskapet SK Engineering & Construction, at de oppdaget en skade på avlastningsdammen 24 timer før demningen brast, og at de straks varslet myndighetene.

Nyhetsnettstedet har delt en video på twitter som viser flommen fra dammen:

 

Stort behov for hjelp

De oversvømmede landsbyene har til sammen 7.000 innbyggere fordelt på 1.300 husholdninger.

Enkelte innbyggere er evakuert, og folk som er igjen, har søkt tilflukt i skoler og andre offentlige bygg.

Soldater er utplassert for å dele ut mat, og det er også kommet redningsarbeidere fra Thailand. Lokale myndigheter sier at det er desperat behov for klær, vann, mat, medisiner og penger. Bønnen er rettet til næringslivet, regjeringspartiet, organisasjoner, forsvaret og alle andre som kan bidra med noe.

Over hele landet var strømprisene faktisk lavere i januar enn i desember, tross lave temperaturer flere steder, men høyere forbruk trakk likevel opp totalregningen i store deler av landet.
Les også

Strømregningen etter sprengkulden: Opp mot ni prosent høyere

 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.