NATURVITENSKAP

Delt Abelpris

Sir Michael Francis Atiyah, University of Edinburgh og Isadore M. Singer, Massachusetts Institute of Technology får prisen ¿for å ha oppdaget og bevist indeksteoremet, som knytter topologi, geometri og analyse til hverandre, og den fremtredende rolle de har hatt når det gjelder å bygge nye broer mellom matematikk og teoretisk fysikk¿, ifølge Abelkomiteens begrunnelse.

Komiteens leder, professor Erling Størmer, sa under kunngjøringen i dag at prisvinnerne beviste indeksteoremet tidlig på 1960-tallet og jobbet sammen i ca. 20 år - først med utviklingen av indeksteoremet og senere med videreføring av ideene fra teoremet.

Til deres store overraskelse viste det seg at teoremet hadde anvendelser også i fysikk. Atiyah og Singer ble snart de sentrale drivkreftene i å knytte matematikk og teoretisk fysikk nærmere sammen, noe som har vært til stor nytte for begge disipliner.

Både Michael Francis Atiyah og Isadore M. Singer har vært engasjert i forskningens rolle i samfunnet og hatt viktige verv i flere sentrale organisasjoner.

Begge har mottatt flere priser og utmerkelser for sin innsats og sin forskning. Blant annet mottok Atiyah Fields medaljen i 1966.

Dette er en meget prestisjetung pris som deles ut av International Mathematical Union til matematikere under 40 år. Singer mottok The National Medal of Science av president Ronald Regan i 1983. Dette er den høyest rangerte amerikanske utmerkelse for vitenskap.

Atiyah og Singer er blant det forrige århundres mest innflytelsesrike matematikere. De er begge i slutten av 70-årene, men stadig aktive.

- Det kan jeg selv innestå for etter å ha snakket med dem og hørt dem forelese i løpet av de siste to-tre årene, konkluderte professor Erling Størmer, Abelkomiteens leder, ifølge en pressemelding fra Akademiet.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.