BYGG

Flere hundre biler ødelagt etter brann. Flytrafikken er kansellert

Flere hundre biler antas ødelagt og all flytrafikk på Stavanger lufthavn ble kansellert tirsdag kveld etter storbrannen i et parkeringshus på flyplassen.

Det brenner i mange biler i parkeringshuset på Stavanger lufthavn Sola. Flytrafikken er stengt fordi brannmannskapet benyttes til å slukke brannen i parkeringshuset.
Det brenner i mange biler i parkeringshuset på Stavanger lufthavn Sola. Flytrafikken er stengt fordi brannmannskapet benyttes til å slukke brannen i parkeringshuset. Foto: NTB Scanpix
7. jan. 2020 - 19:02

Nødetatene fikk først melding om brannen ved 15.30-tiden. Ved 21-tiden brant det fortsatt i parkeringshuset over flere etasjer i parkeringsanlegget, men i løpet av kvelden har brannen dempet seg noe.

Røykdykkerne har på grunn av fare for bygningskollaps trukket seg ut av parkeringshuset. Avdelingsleder og stabsmedlem ved Rogaland brann og redning IKS, Frode Strøm, sier at brannvesenet driver en defensiv slokking, siden bygget har fått store skader og at det er fare for at det raser sammen.

– Det kan ta mange, mange timer å slokke brannen. Problemet er å komme til, siden vi må gjøre en såpass defensiv slokking, sier han.

Storbranne på Sola har gjort at debatten om elbilens brannsikkerhet har blusset opp igjen.
Les også

– Elbiler har et ufortjent dårlig rykte

Ifølge politiet har det ikke kommet meldinger om at mennesker har blitt skadd i brannen.

Verken politi eller brannvesen vil si hvor mange biler som er ødelagt i brannen, men har opplyst at det er snakk om flere titalls biler. Ifølge Stavanger Aftenblad er det snakk om flere hundre biler.

Stans i flytrafikken

Det er i parkeringshus P1 ved «Kiss and fly»-området på flyplassen som står i flammer. Avinor opplyser til NRK at det er over 3.000 parkeringsplasser i parkeringshuset, som var bortimot fullt da brannen startet.

Det er Apcoa Parking, tidligere Europark, som drifter parkeringshuset.

Tirsdag ettermiddag stanset Avinor flytrafikken på grunn av at brannmannskapene som er ansatt ved flyplassen, bistår i slokkingsarbeidet. Alle flygningene på flyplassen var kansellert tirsdag kveld.

Les også

Professor etter norsk storbrann: Advarer mot parkeringshus av stål

Det er ikke kjent når flytrafikken vil starte opp igjen onsdag morgen.

Ved 16.30-tiden opplyste politiet at gjester ved Scandic hotell er evakuert til terminalbygget på Stavanger lufthavn som følge av brannen. Hotellet ligger like ved bygget.

Evakuerte fra Scandic hotell og reisende på flyplassen ble tirsdag kveld transportert til et Atlantic hotell i Stavanger sentrum for innlosjering og registrering.

Krisestab i Sola kommune

Sola kommune har satt krisestab i forbindelse med brannen på lufthavnen og har tett dialog med redningsetatene.

Nødetatene har mange ressurser på stedet, blant annet er det mellom 50 og 60 brannmannskaper på stedet. Det er også opprettet en sperrepost på vei inn til flyplassen.

Politiet og brannvesenet har oppfordret beboere i området til å lukke vinduene på grunn av røyk fra brannen.

– Dette er farlig røyk blant annet på grunn av plaststoffer, drivstoff og batterier i bilene som brenner, opplyser Rogaland brann og redning IKS.

De har videre bedt om at folk ikke kjører til og fra flyplassen.

Siste: Brannen kraftig redusert

Trond Rønningen.
Les også

Forbrukertilsynet: Mener strømselskapene sliter med å følge loven

Ved 21.30-tiden opplyser politiet at brannen og røykutviklingen ved Stavanger lufthavn er kraftig redusert, og alle reisende og evakuerte er fraktet bort fra flyplassen.

– Nå er det bare noen små branntilløp som gjenstår, sier operasjonsleder Helen Rygg Ims i Sørvest politidistrikt til NTB.

Brannmannskapene har startet å rive deler av parkeringshuset for å komme bedre til i slokkingsarbeidet. 

Brannen og røykutviklingen i parkeringshuset var ved 22-tiden kraftig redusert, og to slokkeroboter som var på vei til Stavanger lufthavn for å bistå i slokkingsarbeidet, er avbestilt.

– Avbestillingen er en konsekvens av at brannen har roet seg. Nå er det mer etterslokking vi holder på med. Vi vil være på plass utover hele natten, sier avdelingsleder og stabsmedlem ved Rogaland brann og redning IKS, Frode Strøm.

Helen Rygg Ims opplyser at alle de reisende på Stavanger lufthavn og de evakuerte gjestene ved Scandic hotell, er fraktet bort fra lufthavnen.

Reiseselskapet Kolumbus opplyser til Stavanger Aftenblad at de har fraktet 1.700 passasjerer med buss fra flyplassen.

Oljeraffineriet på Mongstad i Nordhordland.
Les også

Driften på Mongstad i gang igjen

Det er ikke mulig å si på nåværende tidspunkt å si hvor mange biler som er ødelagt etter brannen i parkeringshuset ved Stavanger lufthavn. <i>Foto:  NTB Scanpix</i>
Det er ikke mulig å si på nåværende tidspunkt å si hvor mange biler som er ødelagt etter brannen i parkeringshuset ved Stavanger lufthavn. Foto:  NTB Scanpix

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.