Delelinjeavtalen ratifiseres i morgen

Delelinjeavtalen ratifiseres i morgen
Slik blir de områdene delt mellom Norge og Russland. Bilde: Kart: Sherpa Konsult

Tirsdag 8. februar vil Stortinget godkjenne delelinjeavtalen om Barentshavet og Polhavet mellom Norge og Russland. Etter 40 års arbeid kom det i fjor til resultater.

– En avtale mellom Norge og Russland om avgrensingen mellom landene i Barentshavet og Polhavet vil legge grunnlaget for nye muligheter for samarbeid og utvikling innen forvaltning og næring, samtidig som det settes sluttstrek for en situasjon med uavklarte grenselinjer mellom to nabostater, sier Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsmann Svein Roald Hansen.

Les også: Jobber med nye regler for oljeleting

Les også: Det nye området har stort potensial: <br/> – Barentshavet er avgjørende

Åpner for muligheter

Nordområdene er et av regjeringens viktigste strategiske satsningsområder. Med en avtale på plass, åpnes et stort område for petroleumssektoren.

– Avtalen gir oss muligheter for næringsliv, nye arbeidsplasser og folk-til –folk samarbeid i nord. Det er liten tvil om at delelinjeavtalen styrker vårt naboforhold til Russland, og gir økt stabilitet og forutsigbarhet i den nordlige regionen, sier Hansen i en pressemelding.

Les også: Barentsavtale snart på plass

Ratifiseres snarlig

Avtalen får enstemmig støtte av Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

Direktør i det russiske departementet for lovgivning og regulering av mineraler, Denis Khramov, sa for kort tid siden til Teknisk Ukeblad at avtalen ratifiseres i løpet av kort tid.

– Den ble tatt opp i regjeringen i forrige uke, og vi tror det kan komme en ratifisering i løpet av en måned, sa Khramov.

Les også: Slik blir delelinjen

Les mer om: