KARRIERE

De neste tre årene blir det lett å få tak i kvalifiserte ingeniører

Tror stadig flere arbeidsgivere.

Nito mener årets behovsundersøkelse viser at det er dipp i ingeniørmangelen.
Nito mener årets behovsundersøkelse viser at det er dipp i ingeniørmangelen. Bilde: Colourbox
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
27. jan. 2015 - 10:48

Behovsundersøkelsen 2015

  • Totalt er det intervjuet 702 personer i private og offentlige virksomheter som har ansvaret for ansettelse av ingeniører.
  • Intervjuene ble gjort i perioden 6. - 16. januar, og undersøkelsen er utarbeidet av Ipsos MMI for Nito.

En stor andel ingeniør-arbeidsgivere mener det i disse dager er lett å få tak i kvalifiserte ingeniører – og de tror trenden vil vare de neste tre årene. Andelen har økt sterkt sammenliknet med årene før, og er nå på nivå med årene etter finanskrisen.

Det viser Nitos årlige kartlegging av ingeniørbehovet, Nitos behovsundersøkelse for 2015, som blir offentliggjort i dag.

Les også: 6 årsaker som kan forklare hvorfor du ikke fikk jobben

Lettere å finne ingeniører

– Den mest markante endringen er nedgangen i andelen som tror det blir vanskelig å få tak i ingeniører de neste tre årene, men tallet er fortsatt over 50 prosent, forteller Nito-president Trond Markussen.

Andelen som tror det blir vanskelig å få tak i ingeniører de neste tre årene, har gått kraftig tilbake, fra 68 til 51 prosent.

Andelen som tror det blir lettere har økt fra 19 prosent til 28 prosent fra i fjor til i år.

Dette mener Nito-presidenten er det mest markante funnet i årets undersøkelse.
Dette mener Nito-presidenten er det mest markante funnet i årets undersøkelse.

– Positivt

– Samtidig er det positivt at to av tre arbeidsgivere i privat sektor fortsatt mener det vil være behov for flere ingeniører de tre kommende årene, mener han.

Han refererer til fremtidsutsiktene, som riktignok forteller at et klart flertall tror det vil bli behov for flere ingeniører de neste tre årene. Men - flertallet har skrumpet inn sammenliknet med fjordårets undersøkelse.

48 prosent mener det vil bli behov for flere ingeniører de neste tre årene, mot 56 prosent i 2014. Tallet er det laveste siden rett etter finanskrisen i 2009.

Les også: Da bedriften skulle selges, la 25 av de ansatte sparepengene på bordet

Trangere arbeidsmarked

Den årlige behovsundersøkelsen gir den mest oppdaterte oversikten over hvordan arbeidsgiverne vurderer ingeniørbehovet nå og i noen år fremover, ifølge Nito.

Nito har i begynnelsen av januar spurt 702 personer med ansvar for å ansette ingenører i private og offentlige virksomheter.

Andelen som mener det nå er vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører har ikke vært lavere siden 2010.

53 prosent mener det er vanskelig i årets undersøkelse, mot 66 prosent i 2014.

36 prosent tror at arbeidsmarkedet for ingeniører i Norge vil bli trangere de neste tre årene. 26 prosent tror det vil bli bedre.

Avlyser ikke ingeniørmangelen

Er ingeniørmangelen over nå, eller er den bare litt mindre?

– Godt spørsmål, vi avlyser absolutt ikke ingeniørmangelen, med bakgrunn i det som har skjedd det siste året tror vi dette er en dipp. Vi vet det er mange ingeniører som nærmer seg pensjonsalderen, vi ser også at mange av de utfordringene vi står ovenfor vil kreve ingeniørkompetanse, så behovet for ingeniører vil absolutt være der, mener Markussen.

Bygg trenger flest

Behovet for ingeniører størst innen bygg, elektro og maskin, ifølge undersøkelsen.

– Nitos undersøkelse viser et fortsatt stort behov for ingeniører - noe som stemmer godt overens med tilbakemeldingene fra våre bedrifter, sier Jon Sandnes i Byggenæringens landsforening.

Sandnes peker på at byggenæringen vil i årene fremover gjennomføre store og viktige prosjekter knyttet til infrastruktur og boligbygging.

– Ingeniørkompetanse vil være svært viktig for dette arbeidet. Det er derfor viktig at det offentlige fortsetter å prioritere realfag, satse på rekrutteringen til ingeniørutdanninger, og ikke minst bidra til å fremme interessen for realfag og teknologi, sier han.

Les også:

Mens sivilingeniørene vasset i bonuser i fjor, fikk ingeniørene nesten ingenting

Disse 20 oppstartsbedriftene bør du følge med på i 2015

Øystein (50) har CV få kan matche - blir ikke invitert på intervju  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.