KARRIERE

De mest ettertraktede studiene

Studenter. Realfag. Teknologi. Høyere utdanning. Søkertall. Samordna opptak.
Studenter. Realfag. Teknologi. Høyere utdanning. Søkertall. Samordna opptak. Bilde: colourbox.com
Stein Jarle Olsen, Dag Yngve Dahle
27. apr. 2007 - 14:20

Masterstudiet i økonomi og administrasjon ved Handelshøyskolen i Bergen (NHH) seiler opp som en av vinnerne i opptaket til høstens studier.

Kraftig oppgang

Studiet har en oppgang i antall søkere på nesten 20 %, og er det studiet med aller flest søkere, ifølge dagens tall fra Samordna Opptak .På de neste plassene følger jus og psykologi-studiene ved universitetet i Oslo, rettsvitenskap ved universitetet i Bergen og medisin i Oslo. Verdt å merke seg er det at alle disse studiene har opplevd en nedgang fra fjoråret.

Ingen teknologistudier

Av de 25 studiene med flest søkere er det ingen teknologistudier, selv om langt flere søkte slike studier i år enn i fjor.Jentene øker

Det var likevel stor økning i søkingen til teknologi- og realfagsstudier, og det er jentene som står for størsteparten av denne.– Dette viser at tiltakene for å øke interessen for disse fagene gir resultater. Nå må utdanningsinstitusjonene følge opp søkerne, og ta godt vare på de som får studieplass til høsten, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal i en pressemelding.

Bølge på NTNU

Særlig NTNU melder om en jentebølge på teknostudiene. Masterstudiet i energi og miljø har for eksempel over 50 prosent flere kvinnelige søkere enn før. Samlet for perioden 2005 til 2007 har NTNU fått over 80 prosent flere jentesøknader til sine teknologistudier.Julie Feilberg, prorektor for utdanning og læringskvalitet ved universitetet, er svært fornøyd.– Vi velger å tro at disse resultatene kommer som følge av en målrettet satsing og bevisst bruk av jenter som rollemodeller. Bedre kjønnsbalanse har også en positiv effekt for læringsmiljøet, sier hun.

– Uutnyttet ressurs

Feilberg mener det er på høy tid med en jentebølge på NTNU.– Jentene har alt for lenge vært en uutnyttet ressurs i teknologi- og realfag. Nå har vi forhåpentligvis klart å snu denne trenden. Jeg tror at vi nå har passert et kritisk punkt og at norske jenter flest heretter vil vurdere å søke slike fag som tradisjonelt har vært dominert av guttene, sier Feilberg.

Her søker flest

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.