BYGG

De har et produkt som både Google og IBM er interessert i

Håvard Bell, til venstre, og Steen Sunesen er overbevist om at den nye infrastrukturen Catenda har utviklet vil sette fart i bruken av BIM.
Håvard Bell, til venstre, og Steen Sunesen er overbevist om at den nye infrastrukturen Catenda har utviklet vil sette fart i bruken av BIM.
30. okt. 2013 - 10:09

Det norske dataselskapet Catenda, med kun ni ansatte, har nå tegnet en kontrakt med BuildingSmart International som kan sette fart i bruken av 3D-modeller og BIM i byggenæringen.

Catenda har utviklet en dataordbok og enda viktigere, en infrastruktur for å bruke ordboken, som kan brukes av bedrifter i byggenæringen verden rundt.

Et skikkelig obljektbibliotek har vært en av de store hindrene for at bygningsinformasjonsmodeller, BIM, blir systematisk brukt i hele byggenæringen.

Dataordboken som Catenda nå har utviklet skal oversettes automatisk til en rekke av de viktigste språkene.

Databaser blir tilgjengelige

– Behovet har vært enormt. Bare i Norge finnes det 19 forskjellige standarder for å måle bredden på en dør på. Det er så mye produktinformasjon som ikke er strukturert og samlet. Det finnes tusener av databaser der ute. Vi lager ikke en ny database, men et system som tilgjengeliggjør de eksisterende, sier Håvard Bell, daglig leder i Catenda.

Det er en avtale med BuildingSmart International som sikrer, eller i hvert fall gjør det overveiende sannsynlig at den norske løsningen blir valgt.

I stedet for å selge løsningen til BuildingSmart International har de to partnerne inngått en avtale der Cantenda ikke tar betalt for produktet, men drifter og utvikler det til inntektene tilsvarer salgssummen på to millioner kroner.

– Det er nærmest en slags OPS-avtale for bygningsinformasjonsmodeller, sier Steen Sunesen, daglig leder i BuildingSmart Norge.

Han bekrefter at om det går bra, er det da overveiende sannsynlig at Catenda får fortsette også etter denne tiden.

Les også: Vegvesenet hadde opptil tre års ventetid på IT-jobber

Google og IBM er med

Infrastrukturen som er utviklet er bygget på Googles løsninger, og det pågår nå samtaler om utvidet samarbeid med den amerikanske giganten. Likeså er datakjempen IBM interessert i systemene.

– For IBM er det snakk om å utvikle systemer for forvaltning, drift og vedlikehold av all bygningsmasse som skal kunne benyttes verden rundt. For Google er det snakk om søkbarhet, kanskje kan alle søke seg frem til de rette produktene via Google, sier Bell.

Fra IBM skriver Doug A. Wood ved teknologidirektørens stab i IBM Software, cloud & smarter infrastructure at de samarbeider med Håvard Bell gjennom hans rolle i BuildingSmart, ikke som en representant for Catenda.

– Vi har ingen offentlige planer om prosjekter med Catenda, men IBM vil fortsette å støtte BuildingSmart og jeg vil arbeide sammen med Håvard Bell for å bidra til åpne standarder som vil forbedre interoperatibilitet i AEC-industrien (arkitektur, engineering and construction, red.anm).

Les også: It-sjefene orker ikke mer printertrøbbel og glemte passord

Startet av forskere

Catenda ble startet i 2009 av fem tidligere forskere ved Sintef Byggforsk. Det var under arbeidet med dataordboken de så behovet for en struktur som kunne håndtere alle databasene som florerer i byggenæringen, både nasjonalt og internasjonalt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Markedet er enormt, det er for stort for oss til å kunne håndtere. Derfor er det så flott med avtalen med BuildingSmart International, sier Bell.

Han trekker frem miljøkrav som eksempel, og peker på at stadig strengere miljøkrav også fører til at produsentene blir møtt med krav om å kunne dokumentere.

Han peker også på at programvareprodusenter som for eksempel Autodesk blir møtt med krav fra kundene om formater som kan snakke med hverandre.

– Egne proprietære standarder er kortisiktig, den tiden er forbi, mener Bell.

Bruken av BIM og digitalisert informasjonsflyt har ikke fått den utbredelsen i byggenæringen som entusiastene hadde håpet på. Nå tror Steen Sunesen at forholdene blir lagt mer til rette.

Byggevarehandelen er veldig informasjonstung, og nå åpnes det for at den delen av prosessen kan komme inn under BIM-paraplyen.

– Det er et viktig skritt, det er som å få en firefelts motorvei mellom Oslo og Trondheim, sier Sunesen.

Les også:

Moderne bygg skal levere strøm og overvåkes med sensorer

Tror byggeprisen kan halveres

Nav stanser IT-prosjekt til 3,3 milliarder  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.