IT

De gjør papirkvitteringer overflødige

Fikk pris fra Telenor.

Det norske selskapet dSafe vant 200.000 kroner for sin digitale tjeneste som gjør papirkvitteringer overflødige i forbrukerhverdagen.
Det norske selskapet dSafe vant 200.000 kroner for sin digitale tjeneste som gjør papirkvitteringer overflødige i forbrukerhverdagen. Bilde: Colourbox
16. nov. 2012 - 12:14

– Ideen dukket opp i Las Vegas på Gründerskolen da jeg og en kompis shoppet altfor mye og fikk altfor mange papirkvitteringer. Vi begynte å tenke på om det var mulig å digitalisere kvitteringene, sier Daro Navaratnam, daglig leder i dSafe.

De fire gründerne med bakgrunn fra entreprenørstudier og datateknikk ved NTNU stiftet selskapet dSafe i 2009.

– Etter to og et halvt år lanserte vi tjenesten vår gjennom Digipost, Posten Norge. De tilbyr nå tjenesten gratis for privatpersoner, og det eneste man trenger å gjøre er å registrere bankkortet sitt på nettsidene deres.

Man kan få kvitteringer digitalt helt automatisk, også fra store elektronikk- og klesskjeder, Byggmakker og Tilbords. Flere kjeder er på vei til å ta i bruk løsningen.

Les også: Søknader, skjemaer og rapporter på papir skal vekk

Vant 200 000 kroner

Denne uken vant selskapet prisen Telenor Digital Winner Prize på 200 000 kroner. De takknemlige vinnerne legger vekt på at prisen er en stor hjelp og gir dem oppmerksomhet.

Med prispengene ønsker de å lansere tjenesten i flere nordiske land.

– Vi har jobbet hardt for å lage en løsning som er enkel å bruke for både kunder og butikker. Det har vi lykkes med til tross for at løsningen er komplisert fra vår side, med mange grensesnitt til flere partnere, sier Navaratnam.

Juryen la vekt på at tjenesten gjør menneskers liv mer digitale og forenkler hverdagen til brukerne. De bemerket også at dSafe hadde gjort avtaler med store norske selskaper og fikk til samarbeidet med Digipost.

– Hvilke råd har du til dem som vil kanskje bli entreprenører?

– Hvis man har en idé er det viktig å satse og ha tro på den selv. Dessuten må du være forberedt på å jobbe hardt i mange år før det eventuelt lykkes. Det er også viktig å snakke med andre relevante personer for å få råd om hva man skal gjøre.

Les også:

Nettskyen gir 2,5 millioner nye jobber

Slik er dataskurkenes nye metode  

For den digitale tidsalder

Visjonen for prisen er at en tjeneste eller et produkt skal inspirere mennesker til å ta del i den digitale tidsalder på en brukervennlig måte.

44 personer hadde søkt om å vinne prisen. Fire andre ble nominert og juryen betegner dem som særdeles sterke kandidater.

Blant annet var det norske selskapet iFrapp nominert. Med iFrapp kan du selv designe apper til dine facebooksider. Alexander M.Grimstad, prosjektleder og en av grunnleggerne, har jobbet med å utvikle tjenesten i over ett år nå.

– Ideen til iFrapp kom blant annet basert på at mange av kundene våre snakket om at gjør-det-selv app-løsningene som fantes ikke egentlig var gjør-det-selv. Etter litt research så vi at det var stor forskjell mellom hva markedet ønsket og hva som faktisk ble tilbudt.

Selskapet er stadig i vekst. De bruker tid på å måle brukermønstrene, hente inn tilbakemeldinger fra brukere og videreutvikle tjenesten til andre plattformer.

– Hvilke råd har du til andre som vil bli grundere?

– Det krever mye jobb over lang tid. Om det virkelig er dette du vil, må du bare kjøre på. Det vil uansett bli en fantastisk reise som du lærer mer av enn noe annet du kan finne på.

Les også:

Myndighetene vil snakke med deg digitalt  

Slik påvirker mobilen flyets sikkerhet  

Kan nå 20 millioner brukere

Også et svensk selskap ble nominert til den norske prisen fra Telenor.

Folkene bak iZettle fikk ideen til selskapet i 2010 da konen til iZettle-grunderen kom hjem frustrert fra en messe. Hun kunne solgt dobbelt så mye av varene hvis hun kunne ta imot kort, fordi nesten ingen hadde kontanter.

Et kortterminal var en for dyr løsning, spesielt for små foretninger. Slik ble til en app som kunne forvandle nettbrett eller smarttelefoner til en mobil kortterminal.

– Vi har lansert i Sverige med stor fremgang. Bare i Europa finnes det 20 millioner småforretninger som ikke tar kort. I år har vi lansert i Norge, Finland, Danmark, Tyskland og Storbritannia. Målet er å demokratisere kortbetalinger, sier Sverker Ingre, iZettles nordiske sjef.

Snart kan du betale med en app

– Hvilke råd har du til andre som kanskje vil bli grundere?

– Det finnes ingen unnskyldning for å ikke prøve. Alt som trengs er en datamaskin, internett og tid.

Les også:

Snart kan du se saldo direkte på bankkortet  

Nå kan du bruke BankID til å sjekke skatten

Snart kan du betale med en app

Vil samle alt du har i lommeboka i mobilen  

Setter Norges gründere på kartet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.