KARRIERE

– De er oljeindustriens løpegutter

Dag Yngve Dahle
18. jan. 2012 - 10:26

Det var på Kontaktkonferansen for universiteter og høyskoler tirsdag utenriksministeren viste til det forestående oljeeventyret i nordområdene.

For å få ungdom til å velge teknologi- og petroleumsrelaterte fag, slik at de skaffer seg den kompetansen et selskap som Aker Solutions for eksempel nå trenger til sitt Tromsø-kontor, blir det , ifølge Støre.

Solheim vil dempe oljetempoet

Mål og mening

 – Det har vært feilslått å hele tida snakke om hva vi skal gjøre i dette landet etter oljen. Nå ser vi en fremmedgjøring blant de unge når det gjelder realfag og teknologi. I stedet må vi fokusere på fortellingen om hva dette folket har fått til langs denne tynne kysten, sa han.

Dette går ikke upåaktet hen. Natur og Ungdom er blant aktørene som reagerer på uttalelsene.

Arnstein Vestre, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom.
Arnstein Vestre. Natur og Ungdom
– Utenriksministerens egen regjering har selv satt som mål at Norge skal være et samfunn uten klimagassutslipp innen 2030. Det er veldig rart om dette ikke skal få konsekvenser for oljepolitikken. Oljeplattformene Støre ønsker seg vil pumpe opp forurensing lenge etter året hvor norske utslipp skal ha nådd null, sier Arnstein Vestre, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom, til Teknisk Ukeblad.

– De som hevdet at det hastet med oljeleting i Lofoten tok feil

Kortsiktig?

Han mener Støre og kollegene taler offshorenæringens sak.

– Det må være lov for meg, som ung i dag, å håpe på en verden uten klimaendringer. Det blir vanskeligere og vanskeligere når det tilsynelatende er oljeindustriens løpegutter som sitter i regjering, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Han peker på at FNs klimapanel slår fast at verdens klimagassutslipp må reduseres med 85 prosent innen 2050, og at Norge har fornybare ressurser - for eksempel vindkraft langs kysten i Nord-Norge.

– Hvis vi ikke snakker om tida etter oljen, satser vi ikke på å løse klimaproblemet. Jeg ønsker meg ikke en utenriksminister som ikke evner å se lenger inn i framtida enn den kortsiktige gevinsten oljen gir. Fremtiden er fornybar, og det er fullt mulig å få utvikling i nord uten oljen. Vi må tore å gi oljeeventyret en lykkelig slutt, sier Vestre

Rekrutterer sine egne til Tromsø

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.