KARRIERE

De beste frynsegodene

Rik mann. Penger. Høytlønt. Lønn. Økonomi. Penger. Sigar. Arbeidsliv.
Rik mann. Penger. Høytlønt. Lønn. Økonomi. Penger. Sigar. Arbeidsliv. Bilde: colourbox.com
Dag Yngve Dahle
15. aug. 2007 - 08:07

Før var firmabil et svært vanlig frynsegode. Strengere skatteregler gjør at andre frynsegoder regnes som mer verdt i dag.

Skatt eller ikke skatt

Ifølge Skattebetalerforeningen er betalt etterutdanning og pensjon de beste frynsegodene, skriver Bergens Tidende.

Du bør sette aller mest pris på etterutdanning. Er etterutdanningen relevant for arbeidsgiveren, kan du nemlig få dekket studiemateriell og kursavgift uten å skatte en krone av det.

Pensjon er i en særstilling fordi ordningene med tjenestepensjon varierer stort fra bedrift til bedrift. En god pensjonsordning kan derfor være svært mye verdt.

Unntakene

Røykeavvenning, parkering, aviser og tidsskrifter er naturalytelser som ikke er skattlagt. Det samme gjelder årsavgift på bank- og kredittkort.

I fjor innførte regjeringen skatt på mobil og bredbånd. Arbeidsantrekk – for eksempel dress eller drakt – er også skattlagt nå – i motsetning til tidligere. Det gjelder også trening på treningssenter.

Bedriftsbarnehage er derimot et gunstig frynsegode, som ikke er skattlagt hvis arbeidsgiveren er eier eller andelshaver i barnehagen.

Økte voldsomt

I fjor mottok nordmenn frynsegoder for nesten 15 milliarder kroner.

Det er en økning på hele 21 prosent fra året før. Lønnsveksten var i samme periode "bare" 4,1 prosent. Forklaringen er strukturelle endringer i arbeidslivet.

– Vi har andre typer jobber enn før, og flere yrker som krever høyere utdanning. Samtidig opplever mange en mer flytende overgang mellom jobb og fritid. Ta mediene, for eksempel, som er en sterkt ekspanderende bransje. De ansatte trenger telefon, bredbånd og aviser for å holde seg oppdatert, og for å kunne utføre jobben. Det samme vil være tilfelle med administrative sjikt i offentlig og privat tjenesteyting, sier professor Kjell Gunnar Salvanes ved Norges Handelshøyskole til avisa.

Disse fikk høyest lønnshopp

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.