Daglig leder Kjetil Hove Pettersen i Kryptovault bekrefter at alle lokasjonene i Sør-Norge er lagt ned, og at de er i forhandlinger med å si opp leieavtalen for byggene.
I løpet av sommeren har de startet opp et nytt datasenter på Stokmarknes i Hadsel kommune i Vesterålen. Godt innafor det aller billigste strømprisområdet i Norge.
– Det er ikke bare et sparetiltak, det er forutsetning for fortsatt drift egentlig. Lønnsomheten ligger under vann i sør med de prisene vi har nå.
Strøm er «hovedråstoff»
I forhold til andre energiintensive bedrifter er Kryptovault relativt fleksible når det kommer til flytting. De har verken tungt maskineri eller mange ansatte å flytte på. Selve flyttingen har skjedd på relativt kort tid.
– For vår egen del vil vi jo redusere strømkostnadene våre mest mulig, det er vår største innsatsfaktor. For strømsituasjonen er det også nyttig at de kraftkrevende industriaktørene som kan flytte til områdene med kraftoverskudd, faktisk gjør det, sier Pettersen.
Landets nordligste områder renner over med strøm, bokstavelig talt. TU har tidligere skrevet om «den andre strømkrisen» nord for Dovre, der strømprisen nå er så lav at det ikke lønner seg å drive kraftverkene og det spås konkurser og salg for kraftprodusentene.
Kan spare 125 millioner i året
– Strømprisen i nord nå er 1,5 øre — langt under kostpris av produksjon av strøm. Situasjonen i Nord-Norge er stikk motsatt av den i sør. De har innesperret overskuddsstrøm, de får ikke eksportert den, sier Pettersen.
Han vet ikke nøyaktig hvor mye de sparer på flyttingen, mest fordi de stadig bygger ut kapasiteten i nord.
Selskapet oppgir at de kommer til å bruke cirka 87 GWh i år. Med en snittpris hittil i år på 1,58 kroner/KWh på Østlandet, men bare 13 øre/KWh i Nord-Norge, vil besparelsen kunne utgjøre omtrent 125 millioner kroner i år, ifølge et anslag TU har gjort.
Energieffektiv avkjøling til besvær
Selv om strømmen er nesten gratis i nord, ønsker de fortsatt å jobbe med energieffektivisering.
– Vi er ganske energieffektive, vi bruker lite energi som ikke går direkte inn som vår råvare. Det er vanlig at datasenter har en andel av strømmen som går til kjøling for eksempel, sier Pettersen.
Han forklarer at energieffektiviten for datasenter måles i PUE, Energy Use Effectiveness. En PUE på 1,2 anses som godt. Kryptovault har en PUE på 1,03, ifølge Pettersen.
Forskjellen går på hvordan de kjøler. De henter frisk luft fra omgivelsene og slipper den ut igjen når den har blitt varmet opp, i stedet for å kjøle ned den samme lufta hele tiden.
Ulempen er at metoden produserer mer støy enn for eksempel nedkjøling med vann, og de har mottatt naboklager. Men Pettersen er overbevist om at problemet kan fikses.
– Vi ligger under lovlig grense for støynivå, men vi har ambisjon om å ikke være hørbare overhodet, det skal vi få til, sier Pettersen.
Leter etter noen som vil dra nytte av spillvarmen
På Hønefoss hadde Kryptovault et samarbeid med vedprodusenter i Varma om å bruke overskuddsvarme fra datasenteret til å tørke ved. Etterspørselen etter ved har økt kraftig etter at strømprisene steg, men det er kostbart å tørke veden med strøm. Produsentene i Varma fikk derimot gratis varme fra datasenteret.
Kryptovault har en ambisjon om å la noen dra nytte av spillvarmen på Stokmarknes også.
– Og det gjør vi gratis, slik vi gjorde på Hønefoss. Men nå er nok den økonomiske verdien av det større i sør enn i nord, i og med at strømmen er såpass billig i nord, sier Pettersen.

Han nevner at noen av de aktuelle aktørene i nord som kunne dratt nytte av dette er innen matdyrking eller aquafarming.
– Den tørre lufta vi slipper ut er akkurat riktig temperatur for å kunne tørke tang og tare, som har blitt en veldig aktuell matvareproduksjon nå i senere tid, sier han.