IT

Datakollaps hos ambulansene 22. juli

FOR MYE: Sykehuspartner beskriver hendelsene 22. juli som den største enkeltbelastningen på AMK-systemet noensinne. Systemet taklet ikke de store datamengdene.
FOR MYE: Sykehuspartner beskriver hendelsene 22. juli som den største enkeltbelastningen på AMK-systemet noensinne. Systemet taklet ikke de store datamengdene. Bilde: Scanpix
6. sep. 2011 - 07:25

Ambulansene som gikk i skytteltrafikk mellom regjeringskvartalet og sykehusene 22. juli, måtte styres manuelt av AMK-sentralen på grunn av en datakollaps.

Les også: Politiet sendte faks under redningsarbeidet

Sentralen som styrte de 54 ambulansene som hentet skadde fra Regjeringskvartalet fikk etter en tid problemer med å motta statusmeldinger, sende kartmarkering og sende ut oppdrag til ambulanseenhetene elektronisk. De mistet også posisjonene til enhetene, skriver VG Nett.

Kun radiosamband

Opplysningene kommer fram i siste utgave av fagbladet Ambulanseforum, som omtaler datasystemene som vanligvis svært driftssikre. AMK måtte stole på radiosambandet i arbeidet med å styre en flåte der hver bil er utstyrt med topp moderne teknologi, skriver Ambulanseforum.

– Det er uakseptabelt at IT-systemer faller ned. Vi går nå gjennom dette grundig, sier leder av Prehospitalt senter ved Oslo universitetssykehus, Arild Østergaard, som sier at dataproblemene ikke fikk konsekvenser for pasientbehandlingen.

Les også: Nødnettet taklet presset

Ekstrem belastning

Dataproblemene fortsatte da ambulansene senere på dagen måtte settes inn etter massakren på Utøya.

Sykehuspartner, som leverer IKT-løsningen til AMK-sentralen, beskriver hendelsene 22. juli som den største enkeltbelastningen på AMK-systemet noensinne.

Datamengdene ble rett og slett for store til at systemet klarte å ta dem unna.

Les også: Lokale hensyn må vike for nasjonalt nødnett

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.