OLJE OG GASS

Datadeling kunne hindret oljekatastrofe

SYNDEBUKK: BPs tidligere konsernsjef, Tony Hayward, innrømmer at BP var for dålrig forberedt og at tiltakene  for å stanse utslippene ble ble improvisert.
SYNDEBUKK: BPs tidligere konsernsjef, Tony Hayward, innrømmer at BP var for dålrig forberedt og at tiltakene for å stanse utslippene ble ble improvisert. Bilde: Reuters
Tore Stensvold
10. nov. 2010 - 12:38

Den amerikanske granskingskommisjonen etter Deepwater Horizon peker ikke ut ett selskap som hovedansvarlig for Deepwater Horizon-katastrofen i Mexicogolfen.

Det kommer fram under en høring som kommisjonen har hatt i Washington i begynnelsen av uka.

Den foreløpige konklusjonen peker på at dårlig sement og feil på utblåsingsventilen var medvirkende årsak til utblåsingen og eksplosjonen 20. april i år.

Langt på vei har kommisjonen frikjent BP som eneansvarlig, men påpekte at det sviktet i flere ledd.

Les også: BP fordeler skyld for oljekatastrofen

Informasjon var der

Kommisjonens sjefingeniør, Richard Sears, sa at alle selskapene satt på informasjon og data som kunne hindret ulykken om dette ble delt og boreoperasjonen dermed blitt utført annerledes.

Det er kommet fram at sementen som ble brukt for å forsegle brønnen, ikke var av god nok kvalitet og at utføringen heller ikke var god. Halliburton får kritikk for det.

Aker Solutions-ansatte: Aker Solutions-ansatte: Slik stoppet vi Macondo-brønnen

Overskridelser - tidsnød

De er kommet fram at BP lå etter tidsskjemaet for boring og stenging av Macondo-brønnen og at budsjettet var overskredet. Likevel har ikke kommisjonen foreløpig funnet grunnlag for å si at BP gamblet med sikkerheten for å spare penger.

BP, Halliburton og Transocean må likevel tåle krass kritikk for sin mangel på sikkerhetskultur.

Under høringens andre dag ble det påpekt at BP hadde hastverk med å bli ferdig og at selskapet endret planenen flere ganger mot slutten av operasjonen. Det ble påpekt at slike endringer er svært uvanlig ved krevende boringer som denne på 1.500 meter dypt vann.

Granskingskommisjonen er ventet å komme med en endelig rapport om et par måneder.

Knut Ørbeck-Nilssen, Divisjonsdirektør DNV
DNV-hemmelighold GRANSKER: Knut Ørbeck-Nilssen i DNV er stolt over at selskapet er betrodd oppgaven å finne ut hva som var galt med BOP-en på Macondo-brønnen. Tore Stensvold

DNV-hemmelighold

Det Norske Veritas er engasjert til å undersøke utblåsingsventilen fra Cameron. BOP-en fungerte ikke som den skulle da Macondo-brønnen løp løpsk.

Normalt skal blow out preventeren (BOP)stenge brønnen umiddelbart, elle eventuelt kunne aktiveres manuelt. Den fungerte midlertid ikke.

Statoils tidligere boresjef: Statoils tidligere boresjef: – BP-ulykken ville aldri skjedd her hjemme

Stolt

– Vi er underlagt taushetsplikt og kan ikke si noe om arbeidet, sier Knut Ørbeck-Nilssen til Teknisk Ukeblad.

Han vedgår at det er fjær i hatten for DNV å få være med på granskingen.

Les også: Veritas skal granske Deepwater Horizon

Innrømmelser

BPs tidligere toppsjef, briten Tony Hayward, innrømmet i et intervju med BBC denne uka, at selskapet ikke var godt nok forberedt på en mulig oljeutblåsning under boring av Macondo-brønnen med riggen Deepwater Horizon.

– BPs beredskapsplaner var utilstrekkelige. Vi fant dem på fra dag til dag, sa Hayward.

BP skal ha tatt fem farlige snarveier

– Som å putte en propp i en vulkan

Fem ganger så stort som Full City – hver dag

– Mexicogolfen forandrer alt

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.