BYGG

- Dårlig ledelse gir kostbare bygg

14. mai 2007 - 11:42
Trondheim (NTB):Dårlig prosjektledelse står for 60 prosent av forskjellene mellom de beste og de dårligste, melder forskningsmagasinet Gemini.

Det er SINTEF Byggforsk som over fem år har fulgt 38 av landets største boligprodusenter. Forskerne tok for seg 122 forholdsvis like boligblokkprosjekter som ble reist fra 2000 til 2005.

Presis metode

Kostnad per kvadratmeter har til nå vært den mest vanlige måten å sammenligne kostnader i byggprosjekt. I SINTEF-analysen går forskerne bak kvadratmeterprisen og tar hensyn til konkrete forskjeller i prosjektene, som for eksempel kvalitet og standard.

– Vi har hatt som mål å forbedre opplegget for sammenligning, og har gått mer vitenskapelig til verks. Den mer presise målemetoden viser at kostnaden til de minst effektive byggeprosjektene er dobbelt så høy som for de mest effektive. Dette forteller at det er et stort forbedringspotensial i næringen, sier forsker Thorbjørn Ingvaldsen til Gemini.

40 milliarder

Bygg- og anleggsnæringa i Norge har en årsproduksjon på hele 200 milliarder kroner. 40 milliarder kroner kunne vært spart hvert år dersom alle var like effektive som de beste boligblokkprodusentene i SINTEF-undersøkelsen. Ifølge Ingvaldsen er det utopi å tro at alle kan bli like effektive som de beste i løpet av ett år.

– Men selv en årlig effektivitetsforbedring på bare 1 prosent, vil bety en besparelse på 2 milliarder kroner per år, sier han. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.