OFFSHORE

Danskene overtar

Danskene vil spise kirsebær i det norske offshoremarkedet og utfordrer blant annet Veritas.
Danskene vil spise kirsebær i det norske offshoremarkedet og utfordrer blant annet Veritas. Bilde: Exxon
Anders J. Steensen
30. okt. 2003 - 08:00

Gjennom oppkjøpet av Corroceans Advanced Integrity Services (AIS) i sommer, har danske Force Technology sikret seg en dyktig og kompetent stab.

De kan tilby tjenester innen overvåking og kontroll av prosessanlegg og installasjoner til havs.

Selskapet har sin styrke på systemer for korrosjonsovervåking, prosessoptimalisering, tilstandskontroll og sikkerhetsvurderinger.

- I mange henseender konkurrerer vi med Veritas. Vi er på sett og vis også organisert på samme måte. Vårt moderselskap i Danmark er en allmennyttig stiftelse, mens den norske avdelingen er et aksjeselskap, forteller administrerende direktør Henning Arnøy.

Automatisk tilstandskontroll

Det danske selskapet har sitt utspring i de tekniske forskningsinstituttene som er tilknyttet Danmarks tekniske høgskole.

Mye av arbeidet er knyttet til maritime miljøer. Det være seg konstruksjoner, styrkeberegninger, beregninger av levetid, utmattelsestester og materialteknologi. De tilbyr også kalibrering og testing av instrumenter.

En av de viktigste aktivitetene er automatisk NDT (non destructive testing) på rør og tilhørende utstyr. De har utviklet både skannere og programvare for å kunne avsløre korrosjon i materialer. Den norske avdelingen har videreutviklet teknologien slik at den kan inspisere utstyr under vann med en fjernstyrt undervannsfarkost, såkalt ROV.

- Vi planlegger undervannsoperasjoner med avansert 3D modellering. Alle operasjoner blir simulert og testet ut før vi setter ROV-en i sjøen. Vi bruker også slike verktøy for å planlegge, simulere og optimalsere robortiserte produksjonsceller. Foreløpig har vi ikke satset på dette i Norge, men det er utbredt i våre naboland, sier Arnøy.

Inspeksjonsplanlegging

Et spesialområde for selskapet er å konstruere utstyr som forhindrer korrosjon. Det gjelder materialsammensetninger, utforming, instrumentering og riktig plassering av anoder. Dette er viktig for utstyr som er plassert på vanskelig tilgjengelige områder som nedihullspumper.

Force Technology kan tilby et dataprogram for å planlegge inspeksjoner for å forhindre korrosjon. Programmet kan koples mot vanlige vedlikeholdsverktøy som SAP, men kan også opereres selvstendig.

Informasjon om anleggets konstruksjon og om væskene i prosessen er grunnlaget for planleggingsverktøyet. Når det skal gjøres vedlikehold, behandles denne informasjonen i programmet som så lager arbeidspakker for vedlikeholdet.

- Systemet er velegnet for mindre operatører som ønsker enklere løsninger enn det de store programvareleverandørene tilbyr. Dette er mer skreddersøm for å holde korrosjonen i sjakk, understreker Arnøy.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.