Dansk pensjon inn i offshore vind

Dansk pensjon inn i offshore vind
STØRSTE: Anholt havmøllepark blir Danmarks største med en kapasitet på 400 MW. Illustrasjonsbilde Bilde: Paul Glendell

PensionDanmark og PKA har avtalt med DONG Energy, at de skal kjøpe halvparten av den 400 MW store havvindparken for ca. 6 milliarder danske kroner, skriver danske ingeniøren.

I praksis overtas halvparten av parken fra 2014.

Les også: Ja til milliardpark

Andre gang

Dette er andre gang i Danmark at pensjonsmidler investeres i stor stil i vindkraft. PensionDanmark har tidligere kjøpt halvparten av Nysted Havmøllepark for 1,6 milliarder danske kroner.

I Anholt projektet kjøper PensionDanmark en eierandel på 30 prosent, mens PKA kjøper en eierandel på 20 prosent. Når den 400 MW store havvindmøllepark står ferdig skal levere elektrisitet tilsvarende det årlige elforbruket i 400.000 husstander. Det tilsvarer ifølge Energistyrelsen cirka fire prosent av den danske kraftproduksjonen.

Jørgen Kildahl: – Europa venter ikke på Norge

Må godkjennes

Dong Energy skal fortsatt stå for oppføringen av Anholt Havmøllepark til en fast pris og et fastlagt tidspunkt. Først fra den 1. april 2014 overtar PensionDanmark og PKA halvparten av driftsansvaret og kan inkassere inntjeningen på prosjektet.

Kjøpet av Anholt Havmøllepark er avhengig av konkurransmyndighetenes godkjennelse og av at Energistyrelsen godkjenner PensionDanmark og PKA som partner i prosjektet.

– Ingen nye kraftkilder kan erstatte atomkraft