Dansk olje-krangel

Det danske folketinget.
Grønlendere og dansker håper på rike oljefunn i de åtte blokkene på Disko Vest. Anbudene er lyst ut, fristen løper ut i desember og marts neste år får vi vite hvem som skal få lov til å prøvebore.
  • offshore

Debatten har gått høyt i det danske Folketinget og hos grønlendernes selvstyremyndigheter den siste uken om et mulig funn av olje eller gass utenfor Grønland.

Den grønlandske folketingsrepresentanten Jørgen Wæver Johansen har slått til orde for at alle oljeinntektene fra den grønlandske sokkelen, som danskene bestemt hevder er dansk, skal forbli i det grønlandske samfunnet.

Trekker tilskudd

Dette vil flertallet av danske folketingsrepresentanter naturlig nok ikke gå med på.

Ifølge det danske telegrambyrået Ritzau har et flertall betsående av partiene De Konservative, Dansk Folkeparti og SF gjort det klart at blokktilskuddet på tre milliarder kroner årlig skal tilbakebetales fra eventuelle oljeinntekter.

Anbud

Direktøren for grønlands Råstofdirektorat, Jørn Skov Nielsen, uttrykte søndag overfor dansk DR2 tro på oljereserver minst tilsvarende hele Nordsjøen til sammen, vest for Grønland.

For en uke siden åpnet de danske myndighetene ( Råstofdirektoratet) anbudsrunden for de åtte blokkene ved navn Disko Vest.

Det samlede anbudsarealet er 92.000 km, de åtte blokkene er hver mellom 8000–14.000 km2.

Anbudsfristen løper ut 15. desember, tillatelsene deles ut mars 2007.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå