BYGG

Dansk arkitektkontor skal utvikle nye Tromsø museum

Kostnadsrammen er 1,5 milliarder.

Tromsø museum
Tromsø museum Foto: Statsbygg
Knut BjørheimKnut BjørheimJournalist
18. juni 2018 - 12:48

Statsbygg har valgt prosjekteringsgruppen som skal utvikle det nye museet i Tromsø – Universitetsmuseet. Ti grupper leverte inn tilbud i konkurransen, og med en rekke kulturbygg og internasjonale oppdrag på CV-en var det ingen som kunne måle seg med Henning Larsen architects, skriver Statsbygg i en pressemelding. 

Danske Henning Larsen architects er et av Nordens største arkitektfirmaer, og de kommer til å samarbeide med flere lokale arkitektkontor. Med seg har de eksempelvis Borealis arkitekter, som har over 40 års erfaring fra byggeprosjekter i Tromsø. Også Cowi, SLA og Expology er med i prosjekteringsgruppen.

Les også

– Gruppen vil se på ulike løsningsalternativer. De vil jobbe tett med UiT Norges arktiske universitet, som eier museet. De fysiske rammene for museet skal avklares i en egen reguleringsprosess der vi som forslagstiller vil ha en tett dialog med Tromsø kommune, sier byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg.

Tegnet veterinærbygget på Ås

Det viktigste tildelingskriteriet i konkurransen har vært kvalitet, og Statsbygg har lagt vekt på overføringsverdi fra tidligere prosjekter til arbeidet som nå skal gjøres med det nye museet i Tromsø.

– Vi har særlig sett etter noen som har ledet og koordinert store og komplekse prosjekter med de samme funksjonene som museet i Tromsø skal ha, og som kan ta med seg denne erfaringen. I tillegg har erfaring med tegning og prosjektering av kulturbygg vært viktig. På disse punktene var vinnergruppen klart best, sier Lyssand Sandberg.

Henning Larsen står blant annet bak konserthuset Harpa i Reykjavik, Umeå kunstmuseum og Mosegaard museum i Aarhus. De er involvert i en rekke store byggeprosjekter verden over og har tegnet det nye veterinærbygget på Campus Ås, et av Statsbyggs største byggeprosjekter.

Milliardprosjekt

Sammen med UiT Norges arktiske universitet vil prosjekteringsgruppen nå gå i gang med å utvikle og designe et bygg for en samlokalisering av virksomheten til Tromsø museum – Universitetsmuseet, som i dag består av fire utstillingsarenaer. I dette ligger også en innledende mulighetsstudie som grunnlag for reguleringsarbeid, skisse- og forprosjektet.

Det planlagte museet er på opptil 19.700 kvadratmeter. Kostnadsrammen er på om lag 1,5 milliarder kroner.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.