BYGG

Dansk arkitektkontor skal utvikle nye Tromsø museum

Kostnadsrammen er 1,5 milliarder.

Tromsø museum
Tromsø museum Foto: Statsbygg
Knut BjørheimKnut BjørheimJournalist
18. juni 2018 - 12:48

Statsbygg har valgt prosjekteringsgruppen som skal utvikle det nye museet i Tromsø – Universitetsmuseet. Ti grupper leverte inn tilbud i konkurransen, og med en rekke kulturbygg og internasjonale oppdrag på CV-en var det ingen som kunne måle seg med Henning Larsen architects, skriver Statsbygg i en pressemelding. 

Danske Henning Larsen architects er et av Nordens største arkitektfirmaer, og de kommer til å samarbeide med flere lokale arkitektkontor. Med seg har de eksempelvis Borealis arkitekter, som har over 40 års erfaring fra byggeprosjekter i Tromsø. Også Cowi, SLA og Expology er med i prosjekteringsgruppen.

Forskere tror at kun 10 prosent av livet i havet har blitt avdekket. Ekspedisjonen Ocean Census Arctic Deep om bord på RV Kronprins Haakon har som mål å oppdage nye arter i havet.
Les også

På ekspedisjon med undervannsfarøty: – Vi forventer å avdekke hundrevis av nye arter

– Gruppen vil se på ulike løsningsalternativer. De vil jobbe tett med UiT Norges arktiske universitet, som eier museet. De fysiske rammene for museet skal avklares i en egen reguleringsprosess der vi som forslagstiller vil ha en tett dialog med Tromsø kommune, sier byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg.

Tegnet veterinærbygget på Ås

Det viktigste tildelingskriteriet i konkurransen har vært kvalitet, og Statsbygg har lagt vekt på overføringsverdi fra tidligere prosjekter til arbeidet som nå skal gjøres med det nye museet i Tromsø.

– Vi har særlig sett etter noen som har ledet og koordinert store og komplekse prosjekter med de samme funksjonene som museet i Tromsø skal ha, og som kan ta med seg denne erfaringen. I tillegg har erfaring med tegning og prosjektering av kulturbygg vært viktig. På disse punktene var vinnergruppen klart best, sier Lyssand Sandberg.

Henning Larsen står blant annet bak konserthuset Harpa i Reykjavik, Umeå kunstmuseum og Mosegaard museum i Aarhus. De er involvert i en rekke store byggeprosjekter verden over og har tegnet det nye veterinærbygget på Campus Ås, et av Statsbyggs største byggeprosjekter.

Milliardprosjekt

Sammen med UiT Norges arktiske universitet vil prosjekteringsgruppen nå gå i gang med å utvikle og designe et bygg for en samlokalisering av virksomheten til Tromsø museum – Universitetsmuseet, som i dag består av fire utstillingsarenaer. I dette ligger også en innledende mulighetsstudie som grunnlag for reguleringsarbeid, skisse- og forprosjektet.

Det planlagte museet er på opptil 19.700 kvadratmeter. Kostnadsrammen er på om lag 1,5 milliarder kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.