KRIGEN I UKRAINA

Danmark sender gamle Leopard-stridsvogner til Ukraina

Danmark har besluttet at landets gamle Leopard-stridsvogner skal gis til Ukraina, melder DR.

Danmark skal i samarbeid med andre land donere stridsvogner av typen Leopard 1, ifølge DR. Bildet viser en Leopard 1-stridsvogn i Storkau i Tyskland i 2000.
Danmark skal i samarbeid med andre land donere stridsvogner av typen Leopard 1, ifølge DR. Bildet viser en Leopard 1-stridsvogn i Storkau i Tyskland i 2000. Foto: Eckehard Schulz / AP / NTB (arkiv)
7. feb. 2023 - 14:41

Donasjonen er samordnet med en rekke andre land, skriver DR.

Det er snakk om stridsvogner av den eldre typen Leopard 1A5, som ikke lenger er en del av det danske forsvaret.

Stridsvognene var opprinnelig blitt brukt i Balkan-krigen i 1994. De ble utfaset av det danske forsvaret i 2005. I 2010 ble de solgt til det tyske firmaet FFG i Flensburg, som fortsatt har dem i dag.

Antall stridsvogner er ikke oppgitt, men DR viser til forventninger om at donasjonen i sin helhet kan omfatte et tresifret antall. Hvilke land som er del av avtalen, er heller ikke nevnt.

Stridsvognene ventes å ankomme Ukraina i løpet av noen få måneder.

I forrige uke meldte dansk TV 2 at 99 danske Leopard-stridsvogner kan være på vei til Ukraina.

FFGs salgsdirektør Thorsten Peter sa da at selskapet har vært i kontakt med den danske regjeringen. Stridsvognene må settes i stand før de kan bli kampklare, ifølge Peter.

Stridsvognene er produsert i Tyskland, og det er derfor Tyskland som må gi tillatelse til at andre land kan videreeksportere materiellet. En slik tillatelse kom i forrige uke.

Leopard 1A5 er en eldre modell som ikke er like godt pansret mot beskytning og sprengstoffer som de nåværende og mer moderne Leopard 2-stridsvognene. Leopard 1 kan kjøre i 65 kilometer i timen og har på asfaltert vei en rekkevidde på 450 kilometer.

En befolkning som er mentalt forberedt på krig, virker mer avskrekkende, mener Norges Nato-ambassadør Anita Nergaard.
Les også

Nato-ambassadør: Nordmenn må forberede seg bedre på krise

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.