FORSVAR

Danmark selger 24 F-16 til Argentina

USA presset på for å sikre at landet ikke kjøpte kinesiske kampfly.

Danske F-16 kampfly under Arctic Challenge Exercise 2023.
Danske F-16 kampfly under Arctic Challenge Exercise 2023. Foto: Foto: Rune Dyrholm/Forsvaret (DK)
Marius ValleMarius ValleJournalist
17. apr. 2024 - 08:25

Salget har en verdi på 320 millioner dollar, tilsvarende 3,5 milliarder norske kroner, og ble signert i går da Argentinas luftforsvarssjef var på besøk i Danmark.

Kjøpet inkluderer deler og tilbehør, og flyene skal leveres fra 2025.

Salget er godkjent av amerikanske myndigheter, som må tillate alle salg av slike fly til andre land.

Seansen fant sted på Skrydstrup flystasjon i går. Forsvarsminister Troels Lund Poulsen sier at handelen styrker det dansk-argentinske forsvarssamarbeidet, og Danmarks forsvarssamarbeid med USA.

Vurderte kinesiske fly

Kjøpet kommer etter at Argentina vurderte å kjøpe det kinesiske flyet JF-17. Den argentinske presidenten Javier Milei har gjort et geostrategisk valg ved å knytte seg nærmere USA gjennom dette kjøpet, skriver avisen El Pais.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen og Argentinas forsvarsminister Luis Alfonso Petri deltok i seremonien 16. april. I bakgrunnen et F-16 med Argentinas farger. <i>Foto:  Forsvarsministeriet</i>
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen og Argentinas forsvarsminister Luis Alfonso Petri deltok i seremonien 16. april. I bakgrunnen et F-16 med Argentinas farger. Foto:  Forsvarsministeriet

Argentinas betente forhold til Storbritannia etter Falklandskrigen har lenge vært en utfordring for kjøp av militært materiell. Britene motsetter seg ethvert salg av militærutstyr med britiske komponenter.

Dette har gjort at avtaler om å kjøpe svenske Gripen-fly og franske Super Etendard har gått i vasken. 

Argentina hadde kommet langt i forhandlinger med Kina før USA grep inn ved å forbedre sitt tilbud om F-16 til å inkludere missiler og annet avansert utstyr. USA har også i praksis presset britene til å legge vekk sitt veto mot salg av militært materiell til Argentina, skriver avisen.

Det er viktig for USA å sikre at kinesisk forsvarsindustri ikke får fotfeste i Sør-Amerika.

Redusert pris

Hjemme presenterer Argentinas president Javier Milei kjøpet som et fornuftig økonomisk valg, da avtalen de har inngått ifølge myndighetene er 300 millioner dollar under markedsverdi.

Danmark har som Norge tatt i bruk F-35 og kvitter seg derfor med sine eldre F-16. Foruten de 24 som selges til Argentina doneres også 19 maskiner til Ukraina. 

Sintef-sjef Alexandra Bech Gjørvs mastergrad skulle komme til å prege hele livet hennes
Les også

Alexandra Bech Gjørv: Fikk Kongens gullmedalje for masteren

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.