ENERGI

Danmark nekter Russland å delta i Nord Stream-etterforskning

Russland krever å få delta i den danske etterforskningen av sabotasjen på de to russiskeide Nord Stream-rørledningene i Østersjøen, men Danmark nekter. 

De to Nord Stream-rørledningene i Østersjøen, som fraktet gass fra Russland til Europa, ble utsatt for eksplosjoner 26. september i fjor. Det antas at det var snakk om en sabotasjeaksjon.
De to Nord Stream-rørledningene i Østersjøen, som fraktet gass fra Russland til Europa, ble utsatt for eksplosjoner 26. september i fjor. Det antas at det var snakk om en sabotasjeaksjon. Foto: Den svenske kystvakten / AP / NTB
17. mars 2023 - 07:39

– Både Danmark, Sverige og Tyskland er rettsstater, og man kan ha tillit til våre undersøkelser, sier utenriksminister Lars Løkke Rasmussen.

Alle de tre landene etterforsker sprengningen av de to gassrørledningene i Østersjøen 26. september i fjor, men har foreløpig ikke konkludert.

President Vladimir Putin ba tirsdag Danmark om å åpne for russisk deltakelse i etterforskningen ettersom russiske Gazprom er hovedeier av rørledningene, meldte nyhetsbyråene TASS og RIA.

Fant objekt

To av de fire eksplosjonsstedene befinner seg i dansk økonomisk sone, og tidligere i uka ble det kjent at Gazprom hadde funnet et objekt ved den ene rørledningen.

– Eierne av Nord Stream-rørledningene har anledning til å inspisere dem. Det var i den sammenheng at det ble observert et objekt, sier Løkke Rasmussen.

Russland har krevd uavhengig internasjonal etterforskning og hevder at rørledningene som fraktet russisk gass til Europa ble utsatt for sabotasje fra ett eller flere vestlige land.

Pro-ukrainsk gruppe

Tyske medier meldte tidligere i måneden at etterforskere hadde undersøkt en båt som kan ha blitt brukt under aksjonen mot de to rørledningene. Båten skal ha vært leid av et ukrainsk selskap.

New York Times siterte også etterretningskilder i USA som hevdet at en pro-ukrainsk gruppe uten tilknytning til ukrainske myndigheter kan ha stått bak sprengingen.

Putin har avvist dette og fastholder at en eller flere statlige aktører må ha stått bak en så omfattende sabotasjeaksjon.

– Denne terroraksjonen ble åpenbart utført på statsnivå. Ingen amatører kan ha gjennomført en slik handling, sa han tirsdag.

Forsvaret bør rette større oppmerksomhet mot evnen til å møte begrensede angrep og sammensatte trusler, ikke minst gjennom overvåking og beredskap, ifølge forsvarsanalysen 2024.
Les også

Forsvarsanalyse: Norge må ha en tydelig og realistisk plan for strid med russiske styrker

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.