Danmark bygger testsenter for verdens største vindturbiner. Knuser alle rekorder

Danmark tar opp kampen med GE Renewables om å utvikle verdens største vindturbiner

Denne testriggen kan teste turbiner på 10 MW. Nå bygger danskene en testrigg for turbiner på over 20 MW.
Denne testriggen kan teste turbiner på 10 MW. Nå bygger danskene en testrigg for turbiner på over 20 MW. (Foto: LORC)

Danmark tar opp kampen med GE Renewables om å utvikle verdens største vindturbiner

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Danmark setter av titalls millioner kroner på å utvikle framtidens vindturbiner. Der de største turbinene som leveres på markedet i dag er 10 megawatt (MW), jobber Danmark nå med å utvikle turbiner på over 20 MW.

– Det vil ryste industrien, sier Lars Stylsvig Rasmussen ved Lindø Offshore Renewable Centre (LORC).

Sikter mot 20 MW

Danmark er allerede verdensledende på vindkraft. Danske Vestas ble født ut av 1970-tallets oljekrise og var de første som utviklet kommersielle og funksjonelle vindturbiner. I 1991 var Danmark også det første landet i verden som bygde offshore vindturbiner.

Lars Stylsvig Rasmussen vil doble havvind-turbinenes kapasitet. Foto: Erik Martiniussen

Nå er danskene ute etter å sette enda en rekord. I et banebrytende samarbeid mellom stat og industri, skal Danmark utvikle vindturbiner på over 20 MW.

– Vi tarter nå med å utvikle systemer for 16 til 18 MW. Der er vi allerede i gang med å bygge testfasilitetene, sier Lars Stylsvig Rasmussen, som er head of operations ved testsenteret.

Det er neste generasjons vindturbiner som skal utvikles. De ventes på markedet i perioden 2022 til 2028.

Der rotorbladene på de største turbinene i dag har en diameter på 175 meter, vil disse kunne få en diameter på 250 meter.

– Målet er å utviklet turbiner på over 20 MW forklarer Rasmussen.

Les også

Store turbiner er etterspurt

TU møter operasjonssjefen under Wind Europe sin havvind-konferanse i København. Her presenteres alt som er nytt og revolusjonerende innen havvind-teknologi i Europa.

WindEurope Offshore 2019

  • TU følger WindEurope Offshore 2019
  • IEA mener havvind vil bli Europas viktigste energikilde innen 2042.
  • 9000 delegater fra hele verden møtes nå i København.
  • Det nyeste innen turbin, og fundament-teknologi.
  • 250 toppledere og toppolitikere.
  • 400 paviljonger.

Noe av det som har potensial til å få ned kostnadene på havvind enda mer, er turbinene. Disse avgjør hvor mye kraft elektrisitetsprodusentene får ut av hver vindmølle.

Da GE Renewables i år startet å tegne kontrakter for sine 12 MW turbiner, var Ørsted raskt ute med å sikre seg disse turbinene til sine amerikanske utbygginger. Tidligere har Ørsted brukt turbiner fra Vestas og Siemens, men når GE kunne tilby større turbiner byttet de altså leverandør. Også Equinor og SSE Renewables har bestemt seg for å bruke GE sine 12 MW turbiner å Doggerbank. Hver turbin av denne størrelsen kan produsere nok energi til å forsyne 16.000 europeiske hjem.

Om ikke Vestas skal falle av lasset, er det derfor tvingende nødvendig for dem å bygge større. Det gjør de på testsenteret på Lindø.

– Vi kjenner ikke helt den neste generasjonen vindturbiner og hvordan de vil se ut. Det som er sikkert er at de vil bli enda større, sier Rasmussen.

Satser alt på havvind

Slik blir den. En modell utstilt under WindEurope Offshore 2019 viser hvordan framtidens havvind-turbiner skal testes. Foto: Erik martiniussen

Han sier det var helt avgjørende at MHI Vestas Offshore Wind valgte å satse på senteret. Selskapet har plassert betydelige deler av sine framtidige test –og valideringsaktiviteter på Lindø.

– Vi har fått en langtidskontrakt med MHI Vestas, sier operasjonssjefen til TU.

Testsenteret har fått 50 millioner danske kroner i støtte fra staten, og ligger på et tidligere verftsområde på øya Fyn. Sjefen for det tidligere verftsområdet er strålende fornøyd med å ha sikret seg det nye testsenteret.

– Vi bygger ikke skip lenger i det hele tatt. Vi har fortsatt tre dokker i drift til vedlikehold, men vår viktigste jobb i dag, ligger i havenergi-bransjen, sier Andreas Rønning Garbrecht, Key Account Manager for havnen. Havnen er representert med en egen paviljong på konferansen.

– Etter hvert som turbiner og understell blir større og tyngre, blir kaianlegg og transport med skip bare viktigere og viktigere forklarer han. Han sier det jobber mellom 2500 og 3500 mennesker på det tidligere verftet, litt avhengig av ordretilgangen.

Teknisk Ukeblad fortalte tidligere i år om hvordan havnen i Esbjerg står overfor en kraftig utvidelse, som følge av havvind-boomen i Nordsjøen.

– Vi har doblet kapasiteten de siste årene, og skal bygge ut enda mer, uttalte havnesjef Julius Danielsen til TU i juni.

Les også

Utvider med 400.000 m2

Andreas Rønning Garbrech er, Key Account Manager ved Lindø havn. Nå utvider de kapasiteten. Foto: Erik Martiniussen

Men Esbjerg havn er altså ikke den eneste danske havna som nyter godt av havvind-utbyggingene. Det tidligere verftet på Fyn øker nå kapasiteten og utvider med 400.000 kvadratmeter nytt kaiområde. Kaianlegget spesialbygges for å kunne håndtere de tunge komponentene framtidas havvindparker antas å bestå av.

– Vi har ei innendørs kran her som kan løfte 700 tonn. Ute står en portalkran som kan ta 1200 tonn, forklarer Andreas Rønning Garbrecht.

– Vindindustrien vokser på alle måter. Alt blir større, bladene blir lengre, turbinene tyngre. Da vil transport på skip bare bli viktigere og viktigere, sier han.

Nylig fikk teknologiparken installert verdens største mobile havnekran. Krana har 36 aksler og 144 hjul, en løftehøyde på 96,7 meter og kan håndtere hele 308 tonn. Krana selv veier 824 tonn.

– Vi ser at dette er framtiden, sier Garbrecht til TU.

Nylig ble det klart at danske Ørsted ønsker å bygge en stor energiøy i Østersjøen sør for Bornholm. På øya skal det installeres hele 5000 MW med vindenergi, som skal kunne levere kraft til Danmark, Polen og Sverige. Den danske vindenergiprodusenten vil kickstarte prosjektet med et anlegg på 1000 MW på den såkalte Rønne-banken, rett sør for Bornholm.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå