TRAFIKK OG ITS

Dale stanser økte bompenger i byene

Og regjeringspartiene skal diskutere økt offentlig finansiering av bompengeveier

Samferdselsminister Jon Georg Dale sier at bilistene ikke skal måtte betale for manglende bompengeinntekter gjennom høyere passeringspriser eller lengre bompengeperioder.
Samferdselsminister Jon Georg Dale sier at bilistene ikke skal måtte betale for manglende bompengeinntekter gjennom høyere passeringspriser eller lengre bompengeperioder. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix
AV NTB
20. mai 2019 - 15:08

Reduserte bompengeinntekter i byene skal ikke håndteres ved å øke prisene for bilistene, har samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) bestemt

– Jeg forventer at det vi gjør nå gir bedre styring av prosjekter i bompengepakkene og at vi får stoppet en unødvendig videre vekst i bompengene, sier Dale i en pressemelding.

Bompengepakker inneholder en portefølje av ulike samferdselsprosjekter som finansieres med statlige, og i få tilfeller lokale bidrag, i tillegg til bompenger.

 Strammer inn

– Når det oppstår en ubalanse mellom inntektene og kostnadene i de lokalt vedtatte bompengepakkene, har vi sett tilfeller der man lokalt har ønsket å enten øke bompengesatsene eller utvide bompengeperioden.

– Vi strammer nå inn på adgangen til å øke bompengene i byområdene med byvekstavtaler. Opplegget vil i praksis innebære at hvis inntektene svikter eller kostnadene øker, må prosjekter tas ut av pakken dersom ikke prosjektene nedskaleres eller kostnadene ved disse reduseres. Det er ikke aktuelt å øke bompengene i slike situasjoner, sier samferdselsminister Jon Georg Dale i pressemeldingen.

Det ble i forrige uke klart at Oslopakke 3 regner med å få inn 1,5 til 2 milliarder mindre i bompenger enn det som var forventet i løpet av de neste fire årene, skriver Dagbladet.

Underfinansieringen i bypakkene henger sammen med en økt andel elbiler, som enten kjører gratis eller med redusert pris gjennom bomringene.

– Stat og kommuner må betale mer

Frp-leder Siv Jensen sier staten og kommunene må bla opp mer penger for å skjerme bilistene fra bompenger. Hun vil ha et toppmøte i regjeringen om saken.

– Nok er nok. Det er den klare tilbakemeldingen vi får fra folk om bompenger. Bom-belastningen er blitt for høy. Jeg har derfor tatt initiativ til et møte med partilederne i de fire regjeringspartiene, hvor vi skal sette oss ned og diskutere situasjonen og se hva vi kan gjøre, sier finansminister Siv Jensen til VG.

Hun bekrefter overfor NTB at hun har tatt initiativ til et møte med partilederne fra Høyre, KrF og Venstre for å diskutere bompengeproblematikken.

– Vi jobber for minst mulig bompenger for folk flest og vil se på hva vi kan gjøre for å redusere bompengebelastningen, som er i ferd med å bli for stor for mange, sier hun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.