INDUSTRI

Curiosity kan få trøbbel på Mars

Et tidsspørsmål om når boremekanismen vil ryke, sier sjefsingeniør.

11. des. 2012 - 12:31

Roveren Curiosity forbereder seg nå på tidenens første boreoperasjon på den røde planeten Mars.

Men det ser ut til at boremekanismen kan skape trøbbel for hele roveren.

Risikerer kortslutning

Boret er ment å skulle holde gjennom roverens to planlagte år på Mars, men nå sier ingeniørene at det er et tidsspørsmål før et bånd inne i boremekanismen antageligvis vil ryke dersom det utsettes for harde påkjenninger.

De sier også at dersom den brukes, vil man kunne risikere at hele Curiosity kortslutter.

– Dersom noe ikke gjøres med problemet, vil boret kunne skape et elektronisk inferno, sier sjefsingeniør for Curiosity, Rob Manning i et videointervju med  nettstedet Space.com.

Les også:

NASA planlegger base bak månen

Dette er den nye norske superradaren  

For sent

Ingeniørene ved Jet Propulsion Laboratory var klar over problemet med boret før Curiosity tok av fra Cape Canaveral i November i fjor, men de var da kommet så langt i systemprosessen at det var for sent å rette opp feilen.

Løsningen ble da å sikre kraftsystemet slik at det kan kortsluttes i tilfelle dersom man får store problemer med boringen. Dersom dette ikke lykkes, vil hele roveren kunne bli skadlidende, ifølge Manning.

NASA -roveren Curiosity forbereder seg i disse dager på tidenes første boreoperasjon på den røde planeten Mars. Ingeniørene ved Jet Propulsion Laboratory gjennomgår nå kvalitetssikring for å redusere problemene som kan oppstå som følge av en feil i boremekanismen.
NASA -roveren Curiosity forbereder seg i disse dager på tidenes første boreoperasjon på den røde planeten Mars. Ingeniørene ved Jet Propulsion Laboratory gjennomgår nå kvalitetssikring for å redusere problemene som kan oppstå som følge av en feil i boremekanismen. Rod Pyle / Space.com
 

– Det vil være som om boret tar tak og rister hele roveren elektronisk. Motoren vil drives av og på 3000 ganger per sekund, og ta hele roveren med seg i prosessen.

Koblet om

Praktisk talt rett før oppskytning gikk ingeniørene inn i magen på roveren og koblet om driveren i reservemotoren slik at kraftsystemet vil kunne kortslutte før en eventuell kortslutning i boremekanismen. Dermed vil kortslutningen forhåpentligvis ikke føre til at hele roveren påvirkes.

Den provisoriske mekanismen vil imidlertid ikke forhindre at alle andre delsystemer blir skadelidende. Blant annet vil treghetssystemet (Inertial Measurement Unit, IMU) kunne ødelegges, og ingeniørene må derfor sørge for at denne skrus av.

Stor liten operasjon

Som kjent leter Curiosity etter tegn på liv på den røde planeten, og boremekanismen om bord på roveren skal være i stand til å drille to og en halv centimeter ned i Mars-overflaten.

Det kan høres grunt ut sammenlignet med de dype oljebrønnene som bores på vår egen planet, men det er det dypeste noen har vært under overflaten på en annen planet noensinne.

Forskerne håper nå på å få prøvd boremekanismen i roveren for første gang før juletider, til tross for potensielt trøbbel. Man vil da få vite om boret virker som det skal.

Les også:

Skal lete etter liv i verdensrommet

Skal utforske Mars innenfra

Felix Baumgartner brøt lydmuren i romdrakt  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.