OFFSHORE

CO2-injeksjon for dyrt

UFLAKS: Statoil må om kort tid avgjøre om de skal bruke CO2 til trykkstøtte på Gullfaks. Det er for tidlig - teknologien blir for dyr.
UFLAKS: Statoil må om kort tid avgjøre om de skal bruke CO2 til trykkstøtte på Gullfaks. Det er for tidlig - teknologien blir for dyr.Bilde: STATOIL

OD fikk i fjor høst oppdrag fra Olje og Energidepartementet om å utrede mulighetene for CO 2-injeksjon i oljefeltene på sokkelen. OD slår fast i sin rapport at det er mulig, men at det blir alt for dyrt med teknologien som nå er tilgjengelig.

Helt konkret uttaler OD at CO 2-injeksjon i Gullfaks er uaktuelt. Dette feltet er det første som eventuelt kunne ta teknologien i bruk.

Direktør i OD, Gunnar Berge, har lagt frem ODs konklusjoner i en fagrapport om injeksjon av CO 2 for å øke utvinningsgraden på norsk sokkel. Rapporten er klar i sine konklusjoner.

- Utvinn mer

Det er mulig å hente ut mellom 100 og 300 millioner Sm 3 olje fra sokkelen ved å injisere klimagassen. Men med dagens teknologi er det ikke lønnsomt.

For å oppnå lønnsomhet, må den langsiktige oljeprisen være på inntil 33 dollar fatet, eller 230 kroner, dersom dagens teknologi legges til grunn for investeringene. Statsråd Thorhild Widvey anser at de pengene som eventuelt kunne brukes til investering i et CO 2-renseanlegg, heller bør brukes for å finne andre måter å øke utvinningsgraden på sokkelen.

– Kostnadene for CO 2-fangst er for høye. Det arbeides med mange langsiktige forskningsprogrammer internasjonalt for å få ned kostnadene på akseptable nivåer. Norge må koples opp mot denne utviklingen. Per i dag er det et internasjonalt ansvar å løse problemet, sier hun.

10 år til

Både USA og EU arbeider med omfattende langsiktige forskningsprogrammer for å finne frem til metoder for å redusere CO 2-utlsippene fra verdens kullkraftverk. Det er her gevinsten ved å fjerne CO 2 er størst.

Direktør Neil Hirst i det internasjonale energibyrået IEA, sier at det vil ta opp mot 10 år før det finnes en økonomisk lønnsom teknologi for CO 2-rensing. Da først vil det finnes volumer med CO 2 som er store nok til at de kan brukes for økt oljeutvinning.

Widvey anser at det derfor er helt uaktuelt å investere i CO 2 -injeksjon på Gullfaksfeltet ut i fra en økonomisk betraktning.

– Det er vanskelig å kjøpe internasjonal timing. Gullfaks-lisensen må ta beslutningen i løpet av 2006, og jeg tror at det blir umulig å gjennomføre et slikt miljøprosjekt på dette feltet. Vi kan ikke pålegge lisensinnehaverne å ta en slik risiko, slår hun fast.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.